Ο Πάπας Φραγκίσκος θα μεταβεί από τις 28 ως τις 30 Νοεμβρίου στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, για να επισκεφθεί τούρκους αξιωματούχους και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ανακοίνωσε, την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του Βατικανού Φεντερίκο Λομπάρντι.

Την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου ο Πάπας θα φθάσει στην Αγκυρα όπου θα έχει συναντήσεις με τους κύριους πολιτικούς αξιωματούχους της χώρας και επίσκεψη στο μαυσωλείο του ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους Μουσταφά Κεμάλ.

Το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη θα επισκεφθεί το μουσείο της Αγίας Σοφίας, μετά το Μπλε Τζαμί, το οποίο είχε επισκεφθεί το Νοέμβριο του 2006 και ο Πάπας Βενέδικτος 16ος. Ο Φραγκίσκος θα χοροστατήσει στη συνέχεια λειτουργίας στον καθολικό καθεδρικό ναό της Κωνσταντινούπολης.

Θα συναντηθεί επίσης για μια οικουμενική προσευχή με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο, με τον οποίο διατηρεί πολύ φιλικές σχέσεις.

Την Κυριακή, ο Πάπας Φραγκίσκος θα εορτάσει την εορτή του Αγίου Ανδρέα μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και στη συνέχεια θα υπογράψει μαζί του μια κοινή δήλωση.

Πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας πρόκειται να ληφθούν στη διάρκεια της επίσκεψης αυτής, καθώς η Τουρκία βιώνει ισχυρές εντάσεις που οφείλονται στις συγκρούσεις στο Ιράκ και τη Συρία και έχουν αναζωπυρώσει τις εντάσεις ανάμεσα στους Κούρδους και τους Τούρκους.