Η Όπερα της Βαστίλλης στο Παρίσι ζήτησε από γυναίκα που φορούσε νικάμπ να εγκαταλείψει την αίθουσα στη διάρκεια παράστασης της Λα Τραβιάτα του Βέρντι, μετά από παράπονα κάποιων εκ των πρωταγωνιστών της όπερας.

Υπενθυμίζεται ότι το 2011, το Παρίσι ψήφισε νόμο που απαγορεύει να φοράει κανείς είδη ρουχισμού που να καλύπτουν το πρόσωπο σε δημόσιο χώρο. Το πρόστιμο για τη μη συμμόρφωση έφτανε τα 150 ευρώ.

Αν και το περιστατικό στην Όπερα του Παρισιού έλαβε χώρα στις 3 Οκτωβρίου, ήρθε στο φως μόλις πρόσφατα. Το επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της όπερας, Ζαν Φιλίπ Θιελεΐ με δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η γυναίκα καθόταν στην πρώτη σειρά, πίσω από τον μαέστρο, φορώντας μία μαντήλα που της κάλυπτε τα μαλλιά και ένα πέπλο πάνω από το στόμα και τη μύτη της.

«Με ειδοποίησαν στη διάρκεια της δεύτερης πράξης» είπε ο Θιελεΐ, προσθέτοντας ότι κάποια από τα μέλη του καστ παραπονέθηκαν για την εμφάνιση της γυναίκας και προειδοποίησαν ότι δεν επρόκειτο να τραγουδήσουν, εάν η Όπερα δεν λάμβανε μέτρα.

Στη διάρκεια του διαλείμματος, επιθεωρητής της αστυνομίας πλησίασε τη γυναίκα και τον άνδρα που τη συνόδευε -τουρίστες από τον Περσικό Κόλπο, σύμφωνα με τη Metronews – και τους ζήτησε να φύγουν.

«Της είπε ότι στη Γαλλία υπάρχει σχετική απαγόρευση και της ζήτησε είτε να αποκαλύψει το πρόσωπό της, είτε να εγκαταλείψει τον χώρο. Ο άνδρας ζήτησε από τη γυναίκα να σηκωθεί και έφυγαν» είπε ο Θιελεΐ.

«Δεν είναι ποτέ ευχάριστο να ζητάς από κάποιον να φύγει. Αλλά υπήρξε μία παρεξήγηση σε σχέση με τον νόμο και η κυρία θα έπρεπε είτε να τον σεβαστεί, είτε να φύγει» είπε.

Μετά τις πληροφορίες για το περιστατικό, το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι θα στείλει κατευθυντήριες γραμμές σε θέατρα, μουσεία και άλλους δημόσιους οργανισμούς για να τους υπενθυμίσει τους κανόνες σχετικά με το νικάμπ και την μπούρκα σε δημόσιο χώρο.