Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε τη Δευτέρα το Ντονέτσκ, προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ ο ουκρανικός στρατός έκανε λόγο για μια επίθεση στα ρωσικά σύνορα που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον δύο στρατιωτών.

Η δημαρχία του Ντονέτσκ διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της ότι σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε ένα εργοστάσιο χημικών που παράγει κυρίως εκρηκτικά και βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης.

Η περιοχή αυτή, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες, δεν είναι προσβάσιμη. Ρίψεις ρουκετών ακούγονταν νωρίς το απόγευμα από την περιοχή του αεροδρομίου, ένα από τα κύρια σημεία έντασης μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των ανταρτών παρά την εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ στις 5 Σεπτεμβρίου.

Ένας από τους ηγέτες των αυτονομιστών στο Ντονέτσκ από την πλευρά του έκανε λόγο για έκρηξη σε κτίριο όπου πραγματοποιούνταν μια συνάντηση, στην οποία συμμετείχε.

«Τρεις άνθρωποι υπέστησαν τραύματα από σπασμένα γυαλιά», δήλωσε ο Αντρέι Πουργκίν, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.

Εξάλλου ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι απώθησε δύο επιθέσεις στη γειτονική επαρχία Λουχάνσκ: μία κοντά στην πόλη Σμιλέ την οποία εξαπέλυσαν οι αυτονομιστές και μία δεύτερη στον μεθοριακό σταθμό Κράνσα Ταλίβκα κοντά στα ρωσικά σύνορα από μια ομάδα που προήλθε από τη ρωσική πλευρά.

Από την τελευταία επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο ουκρανοί στρατιώτες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού Αντρίι Λισένκο.