Οι ρωσο-αμερικανικές σχέσεις «έπιασαν πάτο» και η κατάσταση αυτή θα διαρκέσει για καιρό, δήλωσε τη Δευτέρα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Κατεβήκαμε αρκετά βαθιά. Και ελπίζω αληθινά ότι αυτή η πτώση το επιπέδου της συνεργασίας έπιασε πάτο» και δεν θα πάει πιο κάτω, δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στη διάρκεια διάσκεψης απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες σε ένα «Πανεπιστήμιο των Πολιτών» που οργανώθηκε στη Μόσχα από το κυβερνών κόμμα Ενωμένη Ρωσία.

«Προς το παρόν, αυτή η διαδικασία προχωρεί χωρίς νέα πτώση, αλλά και χωρίς να γίνεται προσπάθεια να βελτιωθούν οι σχέσεις μας», δήλωσε ο υπουργός προσθέτοντας πάντως πως «δεν πρόκειται για ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο».

Αυτή η περίοδος της ψυχρότητας «θα έχει διάρκεια», δήλωσε και πρόσθεσε πως η αναθεώρηση από τους Αμερικανούς της θέσης τους στον κόσμο (…) θα πάρει καιρό.

Σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα σε σερβική εφημερίδα, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε κατηγορήσει τον αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα ότι τηρεί εχθρική στάση έναντι της Ρωσίας.

Η ουκρανική κρίση έχει οδηγήσει σε μια επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Μόσχας που δεν έχει προηγούμενο από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, το 1991.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία αντιπαρατίθενται επίσης εδώ και τρία χρόνια σχετικά με τη Συρία, όπου οι Αμερικανοί υποστηρίζουν την αντιπολίτευση ενώ οι Ρώσοι είναι οι σύμμαχοι του καθεστώτος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.