Στρατιωτικό εξοπλισμό, πυρομαχικά και ιατρικές προμήθειες στις κουρδικές δυνάμεις που μάχονται κατά των τζιχαντιστών στο Κομπάνι έριξαν αμερικανικά μεταγωγικά αεροσκάφη, ανακοίνωσε η αμερικανική Κεντρική Στρατιωτική Διοίκηση. Ο συγκεκριμένος ανεφοδιασμός είναι ο πρώτος του είδους, έπειτα από εβδομάδες αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών εντός και πέριξ του Κομπάνι, κατά μήκος των τουρκικών συνόρων.

Σε μία κίνηση που σηματοδοτεί τη συμβολική σημασία της πόλης, τρία αμερικανικά C-130 έριξαν 27 πακέτα με προμήθειες, τα οποία έλαβαν από τις Αρχές του Ιρακινού Κουρδιστάν. Σύμφωνα με ανώτερους αμερικανούς αξιωματούχους, τα αεροσκάφη δεν αντιμετώπισαν καμία αντίσταση από το έδαφος της Συρίας.

«Υπήρχε επείγουσα ανάγκη για ανεφοδιασμό», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα, κατά τη διάρκεια σύσκεψης, η οποία οργανώθηκε εσπευσμένα την Κυριακή το βράδυ. «Αυτός ήταν ο πιο γρήγορος τρόπος για να γίνει η δουλειά», εξήγησε.

Τις τελευταίες μέρες, οι Αμερικανοί και οι άραβες σύμμαχοί τους έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 135 αεροπορικές επιδρομές κοντά στο Κομπάνι. Οι επιδρομές αυτές, επισημαίνουν ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη χερσαία αντίσταση των Κούρδων, έχουν επιβραδύνει την κίνηση των τζιχαντιστών προς την πόλη.

«Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει εύθραυστη, καθώς το Ισλαμικό Κράτος εξακολουθεί να απειλεί την πόλη και τις κουρδικές δυνάμεις, οι οποίες συνεχίζουν να αντιστέκονται», τονίζεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την πλευρά του, λίγες ώρες πριν από τον από αέρος ανεφοδιασμό, εμφανιζόταν κατηγορηματικά αντίθετος. Επιμένοντας στη θέση της Τουρκίας ότι το Κόμμα της Δημοκρατικής Ενωσης (PYD), το ισχυρότερο συριακό κουρδικό κόμμα, είναι «τρομοκρατική οργάνωση», ο τούρκος πρόεδρος απάντησε με ένα ηχηρό «όχι» στις εκκλήσεις να προμηθεύσει με όπλα τους Κούρδους της Συρίας.

Τη Δευτέρα ωστόσο, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Καβούσογλου ανακοίνωσε ότι η χώρα θα επιτρέψει στους μαχητές του Ιρακινού Κουρδιστάν να περάσουν τα συριακά σύνορα, προκειμένου να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Κομπάνι. Εως σήμερα, η Τουρκία δεν επέτρεπε στους Κούρδους μαχητές να χρησιμοποιήσουν τα σύνορά της για να περάσουν στη Συρία, καθώς τους αντιμετωπίζει ως «επέκταση» του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο διεξάγει ανταρτοπόλεμο εναντίον των τουρκικών δυνάμεων τα τελευταία 30 χρόνια διεκδικώντας αυτονομία στα νοτιοανατολικά.