Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοινώνει εντός της ημέρας ότι η Νιγηρία, μία από τις πολυπληθέστερες χώρες της Αφρικής, έχει πλέον ξεφύγει από τον κίνδυνο του ιού του Εμπολα. Στη χώρα δεν έχει ανακοινωθεί νέο κρούσμα από τις 5 Σεπτεμβρίου.

Πριν από λίγες μέρες, «ελεύθερη» από τον ιό κηρύχθηκε και η Σενεγάλη.

Στη Νιγηρία ο ιός εισήχθη από την Λιβερία μέσω ενός διπλωμάτη, ο οποίος νόσησε και τελικά έχασε τη ζωή του.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο Εμπολα έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 4.500 ανθρώπους με τη Λιβερία να πληρώνει το υψηλότερο τίμημα.

Περίπου το 50% των όσων νοσούν, χάνουν τελικά τη ζωή τους.

Η ίδια η πρόεδρος της Λιβερίας, Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ, με επιστολή της κάλεσε το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας να κινητοποιηθεί κατά του ιού, τονίζοντας ότι όλοι έχουν συμφέρον και καθήκον να συμβάλλουν στη μάχη εναντίον του Εμπολα.

Διεθνείς δωρητές έχουν δεσμευτεί για τη διάθεση 400 εκατ. δολαρίων στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ, ποσό όμως πολύ χαμηλότερο από τα 988 εκατ. δολάρια που έχουν ζητηθεί για να «ριχτούν» στη μάχη κατά του ιού.

Πριν από ένα 24ωρο έγινε επίσης γνωστό ότι η Τερέσα Ρομέρο, το πρώτο άτομο στα ιατρικά χρονικά που μολύνθηκε από τον ιό εκτός της αφρικανικής ηπείρου, δεν είναι πλέον φορέας του ιού.

«Τα τρία τεστ που πραγματοποιήθηκαν, ανάμεσά τους και αυτό που αφορά την Τερέσα, είναι αρνητικά» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγή του νοσοκομείου Κάρλος ΙΙΙ της Μαδρίτης.

Η νοσοκόμα εισήχθη στο νοσοκομείο στις 6 Οκτωβρίου, έχοντας εμφανίσει τα συμπτώματα της ασθένειας.