Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει την υπόθεση του υποβρυχίου που εμφανίστηκε ανοικτά της Στοκχόλμης, καθώς το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία ανάμειξη με το περιστατικό, όπως άφησαν να εννοηθεί οι Σουηδοί.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της σκανδιναβικής χώρας κινητοποίησαν ελικόπτερα, ναρκαλιευτικά σκάφη και περίπου 200 στρατιώτες για να ερευνήσουν το θέμα.

Τμήμα από το… «άγνωστης ταυτότητας υποβρύχιο αντικείμενο» εμφανίζεται σε μία ερασιτεχνική φωτογραφία, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα.

«Δεν είναι δικό μας, πρόκειται για ξένο σκάφος» δήλωσε την Κυριακή στους δημοσιογράφους ο αντιναύαρχος Αντερς Γκρένσταντ σχολιάζοντας τη φωτογραφία.

Τοπικές εφημερίδες μετέδωσαν ότι πρόκειται πιθανότατα για ρωσικό υποβρύχιο που αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα στη διάρκεια μυστικής αποστολής στην περιοχή.

Ο αξιωματικός που ηγείται της επιχείρησης αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες, αρκούμενος να δηλώσει ότι δεν σημειώθηκε ένοπλο επεισόδιο.

«Θεωρούμε ακόμα τις πληροφορίες που λάβαμε ως αξιόπιστες» είπε ο πλοίαρχος Γιόνας Βίκστρεμ σε δημοσιογράφους, λέγοντας ότι ο ίδιος αποφάσισε να αυξήσει τον αριθμό των μονάδων στην περιοχή.

Η σουηδική εφημερίδα Svenska Dagbladet ανέφερε ότι οι σουηδικές μυστικές υπηρεσίες συνέλαβαν εκπομπές σε ραδιοσυχνότητες εντός της ζώνης ανάμεσα στις ακτές της Στοκχόλμης και τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, βάση του μεγαλύτερου μέρους του ρωσικού στόλου της Βαλτικής, στον οποίο περιλαμβάνονται μίνι υποβρύχια.

Η Μόσχα αρνήθηκε ότι υποβρύχιό της εμφάνισε πρόβλημα στα χωρικά ύδατα της Σουηδίας.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας είπε σε δημοσιογράφους ότι τα υποβρύχια του ρωσικού Ναυτικού και τα πλοία του «εκτελούν καθήκοντα, σύμφωνα με το σχέδιο».

«Δεν έχει υπάρξει μη κανονική δραστηριότητα, πόσο μάλλον κατάσταση έκτακτης ανάγκης που να αφορά σκάφη του ρωσικού Ναυτικού» είπε ο ρώσος αξιωματούχος.

Τους τελευταίους μήνες, η Σουηδία παρατηρεί αυξημένη δραστηριότητα της ρωσικής αεροπορίας στη Βαλτική Θάλασσα.

Τον Σεπτέμβριο, δυο μαχητικά-βομβαρδιστικά SU-24 φέρεται να εισήλθαν στο σουηδικό εναέριο χώρο με τον υπουργό Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ να χαρακτηρίζει το συμβάν ως την «πιο σοβαρή εναέρια επιδρομή από τους Ρώσους» την τελευταία δεκαετία.

Την περασμένη εβδομάδα, η Φιλανδία κατηγόρησε το ρωσικό Ναυτικό ότι δημιούργησε προβλήματα σε σκάφος περιβαλλοντικής έρευνας σε διεθνή ύδατα, διατάζοντάς το να αλλάξει πορεία και στέλνοντας σε κοντινή απόσταση ελικόπτερο και υποβρύχιο.