Η προγραμματισμένη συνάντηση του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής Ασίας-Ευρώπης (ASEM) που πραγματοποιείται στο Μιλάνο ακυρώθηκε εξαιτίας της καθυστερημένης άφιξης του ρώσου ηγέτη από το Βελιγράδι, ανέφεραν γερμανικές πηγές.

Οι δύο ηγέτες κατάφεραν τελικά να συναντηθούν αργά το βράδυ της Πέμπτης ωστόσο σε αυτό που συμφώνησαν ήταν ότι… διαφωνούν.

Αυτό δήλωσε τη νύχτα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ο οποίος υπογράμμισε πως «σοβαρές διαφωνίες» για την ουκρανική κρίση εξακολουθούν να υφίστανται ανάμεσα στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ.

«Εξακουθούν να υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες ως προς την έναρξη της εσωτερικής ουκρανικής σύγκρουσης, καθώς για τις βαθιά αίτια της σημερινής κατάστασης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της μακράς και ενδελεχούς συνομιλίας, Πούτιν και Μέρκελ επιβεβαίωσαν κατά λεπτομερή τρόπο την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ» (5 Σεπτεμβρίου), οι οποίες επέτρεψαν την εφαρμογή της (συχνά παραβιαζόμενης) εκεχερίας στην ανατολική Ουκρανία», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Νωρίτερα η γερμανίδα καγκελάριος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής Ασίας – Ευρώπης και πριν από το επίσημο δείπνο.

Ρώμη και Παρίσι απευθύνουν έκκληση για ανάπτυξη

Η προτεραιότητα της Ευρώπης θα πρέπει να είναι η τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, τόνισαν σήμερα οι ηγέτες της Γαλλίας και της Ιταλίας, εκφράζοντας για μία ακόμη φορά αντίθετη θέση από τη Γερμανία , που τάσσεται υπέρ της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Με τις ενδείξεις μιας παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης να τρομάζουν τους επενδυτές και να προκαλούν κλυδωνισμούς στις χρηματοοικονομικές αγορές, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι υπογράμμισαν την ανάγκη για μέτρα επέκτασης της οικονομικής δραστηριότητας.

«Το να προωθήσουμε την ανάπτυξη είναι ο καλύτερος τρόπος για να φέρουμε τη σταθερότητα στις αγορές» είπε ο Ολάντ κατά την άφιξή του στην οικονομική πρωτεύουσα της Ιταλίας με αφορμή την έναρξη της διήμερης Ευρωασιατικής Συνόδου κορυφής.

«Έχουμε ακυρώσει την παγκόσμια «ανάπτυξη» για χρόνια προκειμένου να επικεντρωθούμε στην δημοσιονομική πειθαρχία αλλά δε μπορούμε να εξέλθουμε από την κρίση χωρίς επενδύσεις» είπε ο Ρέντσι ενόψει της Συνόδου, όπου οι ηγέτες συζητούν θέματα από το εμπόριο έως την τρομοκρατία.

Νωρίτερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είχε μιλήσει σε πολύ διαφορετικό τόνο.

Σε δηλώσεις που έκανε στο Βερολίνο προτού ταξιδέψει στο Μιλάνο, η Μέρκελ είπε ότι η υπόλοιπη Ευρώπη πρέπει να μείνει προσηλωμένη στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς αλλιώς διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ένωσης.

«Όλα – και το υπογραμμίζω για μία ακόμη φορά – όλα τα κράτη μέλη πρέπει να σεβαστούν πλήρως τους κανόνες συμμόρφωσης του Συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης» είπε ενώπιον του Κοινοβουλίου.

Από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος επισήμανε σε δημοσιογράφους: Το να έχουμε τόσο χαμηλή ανάπτυξη, το να έχουμε ερωτήματα και αβεβαιότητα για το επενδυτικό σχέδιο που πρέπει να εφαρμοστεί, επίσης το να επιβάλουμε διαδοχικά προγράμματα λιτότητας, το ένα μετά το άλλο, προκαλεί αμφιβολίες στις αγορές».

Έπειτα από 2 χρόνια σχετικής ηρεμίας στις χρηματοοικονομικές αγορές, οι αναταράξεις που σημειώθηκαν αυτήν την εβδομάδα στα χρηματιστήρια έχουν τροφοδοτήσει τους φόβους για μια ενδεχόμενη επιστροφή στην κρίση χρέους.

Το θέμα αυτό δεν θα επιλυθεί στη Σύνοδο του ASEM αλλά ο Ολάντ δήλωσε ότι θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την 24η Οκτωβρίου.