Είναι 7 Μαΐου του 2015. Οι Βρετανοί καλούνται στις κάλπες να επιλέξουν τα 650 μέλη της νέας Βουλής των Κοινοτήτων. Οι κάλπες κλείνουν, τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι στη χώρα έχει γίνει ένας πολιτικός σεισμός. Το αντιευρωπαϊκό, ξενοφοβικό, λαϊκιστικό UKIP αποσπά 128 έδρες! Πρώτο κόμμα είναι οι Εργατικοί με 253 έδρες, ακολουθούν οι Συντηρητικοί με 187 έδρες, υπολείπονται οι Φιλελεύθεροι με 11 έδρες. Κανένας δεν εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία. Το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου γίνεται ρυθμιστής των εξελίξεων. Το ίδιο αυτό κόμμα που πέντε χρόνια νωρίτερα, το 2010, είχε καταφέρει να αποσπάσει μόλις ένα 3,1% των ψήφων βρίσκοντας την πόρτα τού βρετανικού Κοινοβουλίου κλειστή…

Πρόβλεψη. Σενάριο επιστημονικής φαντασίας; Οχι εντελώς. Πρόκειται για πρόβλεψη που έγινε με την προϋπόθεση να διατηρηθούν οι τάσεις τις οποίες αποκάλυψε χθες δημοσκόπηση του ινστιτούτου Survation για την κυριακάτικη «Μέιλ». Σύμφωνα με αυτή, τα ποσοστά του UKIP έχουν απογειωθεί στο 25%, έναντι 31% για τους κυβερνώντες Τόρις και τους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς. Αλλες σφυγμομετρήσεις είναι πιο «προσγειωμένες», θέλουν τους Εργατικούς μπροστά, έως και κατά 7%, και το UKIP, στο 16%-17%, να εξασφαλίζει το πολύ 25 έδρες. Ολες όμως καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: το κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ ανεβαίνει. Διασπώντας την κεντροδεξιά ψήφο, πιέζοντας τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να γίνεται όλο και πιο ευρωσκεπτικιστής, όλο και πιο δεξιός, «εκμεταλλευόμενο μια φλέβα δυσαρέσκειας και απελπισίας που οι Εργατικοί δεν μπορούν –και δεν πρόκειται –να αγνοήσουν», όπως ευλόγως έγραψε χθες ο ηγέτης των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ, στην «Ομπζέρβερ».

Το UKIP έχει ήδη από τον Μάιο 24 ευρωβουλευτές. Την περασμένη Πέμπτη, απέκτησε και τον πρώτο του βουλευτή: είναι ο Ντάγκλας Κάρσγουελ, βουλευτής των Τόρις που αποσκίρτησε στο UKIP τον Αύγουστο. Στις επαναληπτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στην περιφέρειά του, το Κλάκτον, απέσπασε ποσοστό σχεδόν 60%. Αντίστοιχες εκλογές θα γίνουν τον Νοέμβριο στο Ρότσεστερ εντ Στρουντ, λόγω της αποσκίρτησης στο UKIP ακόμα ενός συντηρητικού βουλευτή, του Μαρκ Ρέκλες. Στο μεταξύ, έρευνα ενός καθηγητή πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ που δημοσιοποίησαν χθες οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» έδειξε πως τουλάχιστον τέσσερις βουλευτές των Τόρις έχουν περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν την έδρα τους στις επόμενες εκλογές αν αποσκιρτήσουν στο UKIP. Παρ’ όλη την κομπορρημοσύνητου, ο Φάρατζ ενδεχομένως να μην έχει τελείως άδικο όταν διακηρύττει πως «το ντόμινο ξεκίνησε». Σε άλλες επαναληπτικές εκλογές που έγιναν την Πέμπτη, λόγω θανάτου βουλευτή, στο Χέιγουντ εντ Μίντλτον του Μάντσεστερ, ένα προπύργιο των Εργατικών, η υποψήφια των Εργατικών κατάφερε μεν να εκλεγεί αλλά με διαφορά μόλις 617 ψήφων από τον υποψήφιο του UKIP.

Αξιώσεις. Ο Φάρατζ αξιώνει άμεση έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ∙ μόλις χθες δήλωσε πως θα αξιοποιήσει το αυξανόμενο μομέντουμ του ώστε να επισπεύσει το δημοψήφισμα για την παραμονή ή έξοδο της χώρας που έχει υποσχεθεί ο Κάμερον, εφόσον επανεκλεγεί, για το 2017. Θέλει επίσης δρακόντειους ελέγχους στη μετανάστευση. Στο άρθρο του στην «Ομπζέρβερ», ο Μίλιμπαντ δήλωσε πως αρνείται να εκχωρήσει το θέμα της μετανάστευσης «σε εκείνους που προσφέρουν φόβο και ψευτιά» και υποσχέθηκε μεταξύ άλλων «μεταρρυθμίσεις ώστε να διασφαλιστεί πως αυτοί που έρχονται εδώ μιλούν αγγλικά και κερδίζουν το δικαίωμα στα οποιαδήποτε επιδόματα». Από μία έννοια, δυστυχώς, ο Φάρατζ έχει ήδη γίνει ρυθμιστής των εξελίξεων.