Πριν από περίπου 40 χρόνια ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ ετοίμασε μυστικά σχέδια για την εξαπόλυση αεροπορικών επιθέσεων εναντίον της Αβάνας προκειμένου να «αφανισθεί η Κούβα», όπως αποκαλύπτουν απόρρητα κυβερνητικά έγγραφα που πρόσφατα αποχαρακτηρίστηκαν.

Ο Κίσινγκερ είχε ενοχληθεί τόσο πολύ από τις κουβανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ανγκόλα ώστε το 1976 συγκέντρωσε με άκρα μυστικότητα μία ομάδα αξιωματούχων προκειμένου να σχεδιάσουν πιθανά μέτρα αντιποίνων στην περίπτωση που η Κούβα έστελνε στρατιωτικές δυνάμεις και σε άλλα αφρικανικά κράτη. Ολα αυτά περιγράφονται σε κρατικά ντοκουμέντα που βρίσκονταν στην προεδρική βιβλιοθήκη του Τζέραλντ Φορντ και αποχαρακτηρίστηκαν έπειτα από αίτημα των Αρχείων Εθνικής Ασφάλειας, μιας ερευνητικής ομάδας.

Οι αξιωματούχοι κατέστρωσαν σχέδια για επιθέσεις σε λιμάνια και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κούβα καθώς και την αποστολή ταγμάτων πεζοναυτών στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο «για να συντρίψουν» τους Κουβανούς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Κίσινγκερ. Ο τότε υπουργός Εξωτερικών, όπως φαίνεται από τα έγγραφα, ανησυχούσε ότι οι ΗΠΑ θα έδειχναν αδύναμες εάν δεν αντιδρούσαν στις κινήσεις μιας χώρας μόλις οκτώ εκατομμυρίων. «Πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα θα πρέπει να διαλύσουμε τους Κουβανούς» είχε πει ο Κίσινγκερ στον πρόεδρο Φορντ σε συνάντησή τους στο Οβάλ Γραφείο, το 1976.

Τα έγγραφα αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο και δημοσιεύονται στο βιβλίο «Back Channel to Cuba», που έγραψαν οι ειδικοί για την Κούβα Γουίλιαμ Λιογκράντ, καθηγητής Κυβερνητικής στο Πανεπιστήμιο Αμέρικαν, και Πίτερ Κόρνμπλαχ, διευθυντής αρχείων σχετικών με τη χώρα του Φιντέλ Κάστρο.

Το έως τώρα άγνωστο σχέδιο για επίθεση στην Κούβα υπογραμμίζει τις θυελλώδεις σχέσεις Ουάσιγκτον – Αβάνας, που ξεκίνησαν το 1959, με την επικράτηση της επανάστασης που έφερε τον Κάστρο στην εξουσία. Ο Κίσινγκερ, που διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών από το 1973 έως το 1977, είχε αποπειραθεί νωρίτερα μέσα από ανεπίσημα κανάλια να βελτιώσει τις σχέσεις με την κουβανική ηγεσία. Ομως στα τέλη του 1975 ο Κάστρο έστειλε στρατιώτες στην Αγκόλα για να βοηθήσουν το κράτος που είχε μόλις αποκτήσει την ανεξαρτησία του να απωθήσει επιθέσεις από τη Νότια Αφρική και ακροδεξιούς αντάρτες.

Αυτή η κίνηση εξόργισε τον Κίσινγκερ, που ήδη είχε ενοχληθεί από το γεγονός ότι ο Κάστρο δεν είχε αξιοποιήσει την ευκαιρία για εκτόνωση της έντασης με τις ΗΠΑ και, αντίθετα, προωθούσε τη δική του ατζέντα στην εξωτερική πολιτική. Σύμφωνα με τα σχέδια, ο Κίσινγκερ ήταν έτοιμος μετά τις προεδρικές εκλογές του 1976 να προτείνει επίθεση στην Κούβα, όμως αυτό τελικά δεν έγινε διότι κέρδισε τις εκλογές ο Τζίμι Κάρτερ. «Αυτά τα σχέδια δεν ήταν προορισμένα για το ράφι» σχολιάζει ο Λιογκράντ. «Ο Κίσινγκερ ήταν τόσο έξαλλος με την αποστολή στρατιωτών από τον Κάστρο στην Αγκόλα σε μια στιγμή που εκείνος είχε προτείνει αποκατάσταση των διμερών σχέσεων ώστε ήθελε, όπως έλεγε, «να τους λιώσει σαν σκουλήκια»».

Η επίθεση. Σύμφωνα με τα σχέδια, δεκάδες πολεμικά αεροσκάφη θα επιτίθεντο σε κουβανικά λιμάνια. Βέβαια υπήρχε ο κίνδυνος οι ΗΠΑ να έχαναν τη ναυτική βάση στην Κούβα, η οποία ήταν ευάλωτη σε αντεπίθεση και είχε υπολογιστεί ότι θα χρειάζονταν 120 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να ανοίξει ξανά η αεροπορική βάση Ράμι στο Πουέρτο Ρίκο και να εγκατασταθούν εκεί οι αεροπορικές μοίρες. Υπήρχε επίσης σχέδιο για στρατιωτικό αποκλεισμό της Κούβας, που συνοδευόταν όμως από προειδοποίηση πως μια τέτοια κίνηση μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκρουση με τη Σοβιετική Ενωση.

«Εάν αποφασίσουμε να χρησιμοποιήσουμε στρατιωτική ισχύ θα πρέπει να επιτύχουμε» είπε ο 91χρονος σήμερα Κίσινγκερ σε μια συνάντηση. «Δεν πρέπει να υπάρξουν ημίμετρα ή περιορισμοί. Εάν αποφασίσουμε εμπάργκο θα πρέπει να είναι αδίστακτο, γρήγορο και αποτελεσματικό».