Οι φοιτητές που ηγούνται των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ απείλησαν ότι θα εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους και ότι θα καταλάβουν τα κυβερνητικά γραφεία εάν ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Λεούνγκ Τσουν Γινγκ δεν παραιτηθεί.

«Εάν ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ και η κεντρική κυβέρνηση (στο Πεκίνο) δε σεβαστούν ούτε ακούσουν την κοινή γνώμη, θα εξετάσουμε διαφορετικά σενάρια ενεργειών που θα κάνουμε τις επόμενες ημέρες, περιλαμβανομένης της κατάληψης άλλων σημείων, όπως των βασικότερων κυβερνητικών κτιρίων» δήλωσε η Άγκνες Τσόου του φοιτητικού κινήματος Scholarism.

Ο Λεούνγκ Τσουν Γινγκ πρέπει να παραιτηθεί «σήμερα ή αύριο» προσέθεσε η ίδια.

Και ο ηγέτης των φοιτητών Λέστερ Σουμ απηύθυνε τελεσίγραφο στον επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ να παραιτηθεί, προειδοποιώντας ότι εάν δεν το πράξει θα αντιμετωπίσει πολύ ευρύτερες διαδηλώσεις.

«Θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις εάν ο Λεούνγκ δεν παραιτηθεί σήμερα ή αύριο το βράδυ. Θα καταλάβουμε περισσότερες κυβερνητικές εγκαταστάσεις και γραφεία» είπε στους δημοσιογράφους.

«Πιστεύω ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. Θέλουν να χρησιμοποιήσουν τακτικές όπως το να στείλουν κάποιους για να προκαλέσουν χάος προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να έχουν μια καλή δικαιολογία για να διαλύσουν το πλήθος».

Ένας ωστόσο εκ των ηγετών του μεγαλύτερου συνασπισμού φοιτητών, του Occupy Central, πήρε αποστάσεις από αυτήν την ανακοίνωση. Κάθε κλιμάκωση θα είναι «μια πρωτοβουλία των φοιτητών» υπογράμμισε, απορρίπτοντας ταυτόχρονα κάθε πιθανότητα διαπραγμάτευσης με τον κυβερνήτη.

«Μπορούμε να μιλήσουμε με οποιοδήποτε μέλος της κυβέρνησης, εκτός εκείνου» υπογράμμισε ο Τσαν Κιν Μαν.

Όσοι ηγούνται του κινήματος των διαδηλωτών προσπαθούν να αποφύγουν την επανάληψη των επεισοδίων της περασμένης Κυριακής, όταν οι μονάδες αντιμετώπισης ταραχών προσπάθησαν να απομακρύνουν τους διαδηλωτές κάνοντας χρήση δακρυγόνων και σπρέι πιπεριού.

Και σήμερα δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας συγκεντρώθηκαν στο Χονγκ Κονγκ στο πλαίσιο μιας διαδήλωσης-επίδειξης πυγμής, την ημέρα της εθνικής εορτής της Κίνας. Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για επεισόδια, ενώ αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι ο αριθμός των διαδηλωτών ολοένα και αυξάνεται.

Η Κίνα από την πλευρά της επιμένει ότι οι εκλογές για την ανάδειξη της ηγεσίας του Χονγκ Κονγκ πρέπει να διεξαχθούν βάση της υπάρχουσας νομοθεσίας τονίζοντας για μία ακόμη φορά ότι οι διαδηλώσεις στην περιοχή είναι παράνομες.

«Η παράνομη συγκέντρωση του επονομαζόμενου κινήματος Occupy Central έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην κοινωνική τάξη και έχει επηρεάσει την οικονομία του Χονγκ Κονγκ και τη διαβίωση των πολιτών» σημειώνεται σε κύριο άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα People’s Daily, όργανο της κεντρικής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος.

«Εάν επιτραπεί να συνεχιστούν (οι διαδηλώσεις), οι συνέπειες θα είναι αδιανόητες», υπογραμμίζεται ακόμη.

Με την υποστήριξη στις κινητοποιήσεις να αυξάνεται μεταξύ άλλων από αντικαθεστωτικούς και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ηπειρωτική Κίνα, η κυβέρνηση ελέγχει αυστηρά την κάλυψη από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης των διαδηλώσεων ενώ υποβάλλει σε λογοκρισία τις αναρτήσεις στο Διαδίκτυο. Επίσης έχει συλλάβει και ανακρίνει πολλούς ανθρώπους που θεωρούνται ύποπτοι ότι υποστηρίζουν το κίνημα.

Η οργάνωση China Human Rights Defenders και η Διεθνής Αμνηστία κατήρτισαν έναν κατάλογο με 20 πρόσωπα που έχει αναφερθεί πως βρίσκονται υπό κράτηση και 60 άλλα που προσήχθησαν από την αστυνομία για ανάκριση.

«Οι μαζικές συλλήψεις ακτιβιστών στην Κίνα υπογραμμίζουν μόνο γιατί τόσοι άνθρωποι στο Χονγκ Κονγκ φοβούνται τον αυξανόμενο έλεγχο του Πεκίνου στις υποθέσεις της πόλης τους» δήλωσε ο Ουίλιαμ Νι, ερευνητής του παραρτήματος της Αμνηστίας στην Κίνα.

Σε αυτό το κλίμα ο βρετανός πρώην κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ Κρις Πάτεν απηύθυνε έκκληση για την έναρξη μιας περιόδου αληθινής διαβούλευσης, στον απόηχο των εκκλήσεων για περισσότερη δημοκρατία στην πρώην βρετανική αποικία.

«Νομίζω ότι πρέπει να δούμε το διάλογο να αντικαθιστά τα δακρυγόνα και τα σπρέι πιπεριού» υπογράμμισε ο Πάτεν σε δηλώσεις στο ραδιόφωνο του BBC.

Ο Πάτεν υπήρξε ο τελευταίος βρετανός κυβερνήτης πριν από την επιστροφή της περιοχής στην Κίνα το 1997.