«Πυρετός» αποσκιρτήσεων πλήττει το Συντηρητικό κόμμα της Βρετανίας, βάζοντας ταυτόχρονα σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Το πρωί της Τετάρτης, ένας εκ των βασικών χρηματοδοτών των Τόρις, ο επιχειρηματίας Αρον Μπανκς, ανακοίνωσε πως αποσύρει την οικονομική του υποστήριξη στον Κάμερον, για χάρη του Κόμματος για την Ανεξαρτησία του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) του ευρωσκεπτικιστή Νάιτζελ Φάρατζ.

«Έχω υποστηρίξει τους Συντηρητικούς για αρκετά χρόνια, αλλά συνειδητοποίησα πως τελικά το UKIP είναι αυτό το κόμμα που πρεσβεύει τις ιδέες μου», ήταν η λακωνική ανακοίνωση του Μπανκς, προσθέτοντας με νόημα πως «πλέον, το να είσαι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι περίπου σαν να έχεις εισιτήριο πρώτης θέσης για τον Τιτανικό, καθώς η παραμονή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι οικονομικά βιώσιμη».

Είναι η δεύτερη αποστασία που πλήττει τους Τόρις μέσα σε διάστημα 24 ωρών: είχε προηγηθεί εκείνη του Ρίτσαρντ Μπαρνς, αντιδημάρχου του Λονδίνου από το 2008 ως το 2012, ο οποίος την Τρίτη ανακοίνωσε πως εντάχθηκε στο UKIP, όντας απογοητευμένος από την πολιτική του Συντηρητικού κόμματος.

«To UKIP μιλά, ακούει και εκπροσωπεί τους απλούς άνδρες και γυναίκες αυτής της χώρας με έναν τρόπο που τα άλλα κόμματα δεν μπορούν να κατανοήσουν», ανέφερε ο Μπαρνς σε ανακοίνωσή του. Η ανακοίνωση για τις δυο αποχωρήσεις έγιναν λίγο πριν την ομιλία του Κάμερον στο συνέδριο του κόμματος, το τελευταίο πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2015.