Η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην ευρωζώνη, πιθανόν συρρικνώθηκε ξανά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Το ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (ISTAT) ανέφερε ότι ο γενικός του δείκτης, τον οποίο χρησιμοποιεί για τις προβλέψεις του όσον αφορά την πορεία της οικονομίας, επιβραδύνεται, γεγονός που «καταδεικνύει μια νέα πτώση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος το τρίτο τρίμηνο του έτους».

Η Ιταλία, η οποία είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη ύφεση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι η μόνη μεγάλη ευρωπαϊκή οικονομία που παραμένει σε ύφεση. Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ της συρρικνώθηκε κατά 0,1% και 0,2% το α΄ και το β΄ τρίμηνο της χρονιάς.

Η απαισιόδοξη αυτή πρόβλεψη δόθηκε στη δημοσιότητα πριν η κυβέρνηση ανακοινώσει τους νέους στόχους της για το έλλειμμα και την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, και την ίδια ημέρα που το ISTAT ανακοίνωσε πως η ανεργία τον Αύγουστο μειώθηκε κατά 0,3% εν σχέσει με τον Ιούλιο.

Όμως η εξέλιξη αυτή επισκιάστηκε από το γεγονός ότι η ανεργία των νέων 15 ως 24 ετών αυξήθηκε κατά 1 εκατοστιαία μονάδα φθάνοντας το 44,2%, ποσοστό που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό, σύμφωνα με το ISTAT.