Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βρετανίας Νικ Κλεγκ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του, άλλοτε αποικιακή επικυρίαρχη δύναμη στο Χονγκ Κονγκ, θα καλέσει τον πρεσβευτή της Κίνας στο Λονδίνο αυτή την εβδομάδα «για να εκφράσει την έντονη ανησυχία της και τον αποτροπιασμό της» για τον τρόπο με τον οποίο το Πεκίνο αντιμετωπίζει τις διαδηλώσεις με αίτημα περισσότερη δημοκρατία εκεί.

«Πρόκειται να καλέσω τον πρεσβευτή της Κίνας στο Λονδίνο για να του εκφράσω την ανησυχία μου και τον αποτροπιασμό μου διότι οι κινεζικές αρχές στο Πεκίνο μοιάζουν αποφασισμένες να αρνηθούν στο λαό του Χονγκ Κονγκ αυτό που έχουν δικαίωμα να διεκδικούν, δίκαιες, ανοικτές εκλογές με καθολικό δικαίωμα ψήφου», είπε ο Κλεγκ.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έχουν βγει στους δρόμους στο Χονγκ Κονγκ, αντιδρώντας σε μια απόφαση του Πεκίνου τον περασμένο μήνα που προβλέπει ότι θα υπόκεινται στην έγκριση της κινεζικής κυβέρνησης οι υποψηφιότητες για τη θέση του κυβερνήτη της επαρχίας στις εκλογές του 2017.

«Δεν γνωρίζω κανέναν πουθενά που να θεωρεί» ότι η διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών «σημαίνει μια εκλογική διαδικασία στην οποία οι υποψήφιοι μπορούν να παίρνουν μέρος μόνον εάν έχουν εγκριθεί από κάποιον άλλο», δήλωσε ο Κλεγκ στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Εξάλλου ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όζμπορν κάλεσε την Κίνα να επιδιώξει μια «ειρηνική» διευθέτηση του προβλήματος και τόνισε πως η ευημερία της άλλοτε βρετανικής αποικίας – για 150 χρόνια, ως το 1997 – εξαρτάται από την «ελευθερία» του.