Την τελευταία τους πνοή άφησαν την ίδια μέρα τρεις συνταξιούχοι πυροσβέστες της Νέας Υόρκης, οι οποίοι εργάζονταν στο Σημείο Μηδέν μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους. Ο θάνατος και των τριών πιθανολογείται ότι συνδέεται με την τοξική σκόνη που έπνιξε την περιοχή μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

«Η απώλεια τριών πυροσβεστών την ίδια μέρα και από την ίδια ασθένεια αποτελεί μία οδυνηρή υπενθύμιση ότι 13 χρόνια μετά εξακολουθούμε να πληρώνουμε το τραγικό τίμημα των ηρωικών προσπαθειών του Σώματος», δήλωσε ο αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος της Νέας Υόρκης Ντάνιελ Νίγκρο.

Ο υποπυραγός Χάουαρντ Μπίσοφ και οι πυροσβέστες Ρόμπερτ Λίβερ και Ντάνιελ Χέγκλουντ απεβίωσαν τη Δευτέρα. Λίβερ και Μπίσοφ μεγάλωσαν μαζί στο Μπρούκλιν και ήταν φίλοι από παιδιά. Ο Χέγκλουντ πέθανε μία ημέρα προτού κλείσει τα 59.

«Εκείνη την ημέρα, ο αέρας ήταν τοξικός και παρέμεινε για πολλούς μήνες μετά την επίθεση», επεσήμανε σε συνέντευξη Τύπου μετά τον θάνατο των τριών πυροσβεστών ο Τζέικ Λεμόντα, πρόεδρος της αμερικανικής Ενωσης Πυροσβεστών.

Το Πυροσβεστικό Σώμα της Νέας Υόρκης έχασε συνολικά 341 πυροσβέστες και ιατρικό προσωπικό στην επιχείρηση διάσωσης της 11ης Σεπτεμβρίου. Εκτοτε, σύμφωνα με το Σώμα, 92 ακόμη πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας νόσων που συνδέονται με τις προσπάθειές τους να εντοπίσουν επιζώντες κάτω από τα χαλάσματα. Εκατοντάδες ακόμη αναγκάστηκαν να βγουν σε πρόωρη σύνταξη, καθώς παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα.