Πρόκειται για ένα από τα πιο επικίνδυνα ρεπορτάζ σε καιρό πολέμου – και μάλιστα όχι από κάποιον δημοσιογράφο ή φωτορεπόρτερ αλλά από έναν απλό πολίτη.

Μια γυναίκα από την πόλη Ράκα της Συρίας, την πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους, τοποθέτησε κάμερα μέσα από τα ρούχα της (το νικάμπ που αφήνει ακάλυπτα μόνο τα μάτια) και κατέγραψε κρυφά και με κίνδυνο της ζωής της την καθημερινότητα των κατοίκων της Ράκα.

Το βίντεο, που προβλήθηκε από το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2, αποτελεί σημαντικό ντοκουμέντο για την ζωή στις πόλεις που ελέγχουν οι τζιχαντιστές. Σ’ αυτό φαίνεται η γυναίκα να βγαίνει στο δρόμο βλέποντας παντού άντρες αλλά και γυναίκες με καλάσνικοφ. Σε μια περίπτωση, συναντά μια μητέρα να πηγαίνει το παιδί της στην παιδική χαρά κουβαλώντας ένα καλάσνικοφ στην πλάτη.

Κάποια στιγμή στο βίντεο ένας τζιχαντιστής σταματά το αυτοκίνητό του δίπλα στη γυναίκα που κινηματογραφεί κρυφά και της κάνει παρατήρηση, λέγοντάς της να «συμπεριφέρεται καλύτερα δημοσίως». «Γιατί;» ρωτάει. «Φαίνεται το πρόσωπό σου», της απαντάει.

Οταν εκείνη απολογείται επειδή το νικάμπ της ενδέχεται, όπως λέει, να είναι λίγο πιο διάφανο από το κανονικό, εκείνος τη συμβουλεύει: «Πρέπει να προσέχεις. Ο Θεός αγαπάει τις γυναίκες που είναι καλυμμένες».

Οπως τονίζεται στο βίντεο, στην πόλη γίνονται αναγκαστικές προσευχές, ενώ δεν ακούγεται μουσική, ούτε υπάρχει έστω και μια επίφαση διασκέδασης.

Στη συνέχεια, η γυναίκα με την κρυφή κάμερα μπαίνει σε ένα ίντερνετ καφέ. Εκεί βρίσκονται μερικές από τις περίπου 150 Γαλλίδες που, από επιλογή τους, εγκατέλειψαν τη χώρα τους για να ζήσουν στο Χαλιφάτο του Ισλαμικού Κράτους.

Τις δείχνει να μιλούν με συγγενικά τους πρόσωπα μέσω Διαδικτύου και μία από αυτές ακούγεται να λέει: «Μαμά, δεν γυρίζω πίσω, στο λέω καθαρά. Δεν ρίσκαρα να έρθω εδώ για να γυρίσω πίσω στη Γαλλία. Δεν θέλω να γυρίσω γιατί τα καταφέρνω καλά. Ολα όσα βλέπεις στην τηλεόραση είναι ψέματα».

Το γαλλικό δίκτυο αναφέρει ότι αυτές οι γυναίκες ταξίδεψαν στη Συρία είτε για να παντρευτούν είτε για να συναντήσουν τον σύζυγό τους που είχε προηγηθεί, γεγονός το οποίο εκμεταλλεύεται η προπαγάνδα των τζιχαντιστών.