Αυστραλοί αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν 18χρονο ο οποίος λίγο νωρίτερα επιτέθηκε και τραυμάτισε σοβαρά με μαχαίρι δύο μέλη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, όπως ανακοίνωσε η αστυνομική διεύθυνση στην πολιτεία της Βικτόρια.

Το συμβάν έγινε λίγες μόλις μέρες μετά τις σαρωτικές επιδρομές με τη συμμετοχή εκατοντάδων αστυνομικών οι οποίοι απέτρεψαν πράξεις συνωμοσίας από μαχητές που συνδέονται με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και οι οποίοι σκόπευαν να πιάσουν όμηρο έναν πολίτη και να τον αποκεφαλίσουν.

Ο 18χρονος νεαρός είχε κληθεί για ανάκριση σε αστυνομικό τμήμα της πολιτείας, επειδή η συμπεριφορά του είχε «προκαλέσει ανησυχία», σύμφωνα με το Λουκ Κορνέλιους υποδιοικητή της αστυνομικής διεύθυνσης της Βικτόρια.

Η αστυνομία ανέφερε ότι ο νεαρός άντρας είχε μαζί του μια σημαία με τα διακριτικά του Ισλαμικού Κράτους, ενώ τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι εκστόμισε βρισιές κατά του πρωθυπουργού Τόνι Αμποτ και της κυβέρνησής του πριν πέσει νεκρός από τα αστυνομικά πυρά.

Ανησυχεί η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανησυχεί για τον αριθμό των πολιτών της που πιστεύεται ότι μάχονται στο εξωτερικό στο πλευρό των τζιχαντιστών. Μεταξύ αυτών είναι ένας βομβιστής αυτοκτονίας που σκότωσε τρεις ανθρώπους στη Βαγδάτη τον περασμένο Ιούλιο και δύο άνδρες που διακρίνονται σε φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να κρατούν τα κομμένα κεφάλια στρατιωτών της Συρίας.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Αμποτ δήλωσε ότι τουλάχιστον 100 Αυστραλοί βρίσκονται στη Μέση Ανατολή, οι οποίοι είτε μάχονται είτε υποστηρίζουν το Ισλαμικό Κράτος ή άλλες μαχητικές ομάδες. Ο αριθμός τους φαίνεται δε ότι έχει αυξηθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

Τουλάχιστον 20 απ’ αυτούς πιστεύεται ότι έχουν επιστρέψει στην Αυστραλία και θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια, με αποτέλεσμα τις προηγούμενες ημέρες η υπηρεσία εθνικής ασφάλειας για πρώτη φορά να ανεβάσει σε «υψηλό» το επίπεδο κινδύνου για πιθανή τρομοκρατική επίθεση.

Ταυτόχρονα την περασμένη Πέμπτη περισσότεροι από 800 αστυνομικοί συμμετείχαν σε ευρεία αντιτρομοκρατική επιχείρηση ασφαλείας στο Σίδνεϊ και το Μπρισμπέιν ματαιώνοντας συνωμοσία από μαχητές που συνδέονται με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί από την περασμένη εβδομάδα στο κοινοβούλιο της Καμπέρα, μετά από πληροφορίες ότι τζιχαντιστές σκόπευαν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις κατά διάφορων πολιτικών στόχων.