Αναφερόμενο στις αεροπορικές επιδρομές υπό τις ΗΠΑ εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι γεωπολιτικές επιχειρήσεις εις βάρος της εθνικής κυριαρχίας άλλων χωρών «αποσταθεροποιούν την κατάσταση», μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Το ρωσικό υπουργείο προσθέτει στην ανακοίνωσή του ότι οι αεροπορικές επιδρομές θα πρέπει να πραγματοποιούνται σε συμφωνία με τη Δαμασκό προκειμένου να μην πυροδοτούν εντάσεις στην περιοχή.

«Η όποια τέτοια πράξη θα πρέπει να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο. Αυτό προϋποθέτει όχι μία επίσημη, μονόπλευρη ‘προειδοποίηση’ για επικείμενες επιδρομές, αλλά την ύπαρξη ρητής συμφωνίας με την κυβέρνηση της Συρίας ή την έγκριση αντίστοιχα απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», προσθέτει η ανακοίνωση.

«Οι απόπειρες επίτευξης γεωπολιτικών στόχων παραβιάζοντας την εθνική κυριαρχία χωρών στην περιοχή απλώς πυροδοτεί εντάσεις και αποσταθεροποιεί περαιτέρω την κατάσταση», προστίθεται.

Η Συρία ανακοίνωσε ότι ειδοποιήθηκε «ώρες πριν» από τις αεροπορικές επιδρομές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένοι από τους συμμάχους τους θα επιτεθούν κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών έλαβε μήνυμα μέσω του Ιράκ από τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι πριν από την έναρξη των επιχειρήσεων, μετέδωσε η συριακή τηλεόραση.

Στην ανακοίνωση του συριακού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι η Συρία δεν θα σταματήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στην ανατολική Συρία και σε άλλες περιοχές, ότι η συριακή κυβέρνηση θα συνεχίσει τον συντονισμό με το Ιράκ «στο υψηλότερο επίπεδο» και ότι η Δαμασκός είναι έτοιμη να συνεργασθεί στο πλαίσιο οποιασδήποτε διεθνούς προσπάθειας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.