Συνάντηση με τον δισεκατομμυριούχο μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος είχε στη Νέα Υόρκη η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρχνερ.

Οπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Τζορτζ Σόρος, μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι προοπτικές της οικονομίας της Αργεντινής και ο τομέας της ενέργειας. Ο μεγαλοεπενδυτής ήδη κατέχει το 3,5% της κρατικής ενεργειακής εταιρείας YPF.

Ο Τζορτζ Σόρος ήταν ένας από τους ομολογιούχους που δέχτηκαν τα «κουρέματα» χρέους της Αργεντινής το 2005 και το 2010, χάνοντας σημαντικό μέρος της επένδυσής του σε αργεντίνικο χρέος.

Αποτελεί φυσικό σύμμαχο για την κυβέρνηση της Κριστίνα Φερνάντες καθώς έχει μηνύσει την τράπεζα BNY Mellon, η οποία τον Ιούλιο δεν εκταμίευσε τη δόση χρέους που είχε καταθέσει το Μπουένος Άιρες για την πληρωμή συνεργάσιμων ομολογιούχων του.

Η BNY Mellon αρνήθηκε να εκταμιεύσει τα χρήματα λόγω εντολής της αμερικανικής Δικαιοσύνης, η οποία όρισε πως η Αργεντινή πρέπει να αποζημιώσει όχι μόνο τους συνεργάσιμους δανειολήπτες αλλά και τους «απρόθυμους» πιστωτές, οι οποίοι δεν έλαβαν μέρος στις αναδιαρθρώσεις χρέους.

Η πρόεδρος της Αργεντινής έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τη Δικαιοσύνη τον ΗΠΑ για μεροληψία υπέρ των «απρόθυμων» επενδυτών, και επιδιώκει την ανατροπή των αποφάσεων που προηγήθηκαν της πτώχευσής της, δεύτερης σε 12 χρόνια.