Η ουκρανική κρίση θα στοιχίσει μερικά χρόνια οικονομικής στασιμότητας στη Ρωσία από την οποία δεν θα μπορέσει να απαλλαγεί εάν δεν υιοθετήσει ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο. Η εκτίμηση αυτή ανήκει στον Αλεξέι Κουντρίν, πρώην υπουργό Οικονομικών των κυβερνήσεων Πούτιν αλλά και στενό σύμμαχο του πρώην προέδρου και έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την εικόνα που καλλιεργεί το Κρεμλίνο. Τσάρος της ρωσικής οικονομίας για περισσότερα από δέκα χρόνια μέχρι την παραίτησή του το 2011, ο Αλεξέι Κουντρίν υποστήριξε, μιλώντας σε ημερίδα του πρακτορείου Ρόιτερ, ότι η Ρωσία θα βρίσκεται «μονίμως στο χείλος της ύφεσης».

ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΥΦΕΣΗ. Σύμφωνα με τον πρώην τσάρο, η ρωσική οικονομία θα μπει σε φάση επιβράδυνσης για τουλάχιστον τρία χρόνια ακόμη και αν δεν αυστηροποιηθούν οι δυτικές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας. Για το ίδιο διάστημα, η Ρωσία κινδυνεύει να τεθεί σε απομόνωση από το διεθνές οικονομικό περιβάλλον με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δανειστεί από τις αγορές. Ενα άλλο πεδίο που μπορεί να αποδειχθεί προβληματικό για τη Ρωσία είναι η σχέση της με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Η Ρωσία εντάχθηκε στον ΠΟΕ το 2012. Αλλά σύμφωνα με τον Κουντρίν, δεν είναι σε θέση να ακολουθήσει τους κανόνες του Οργανισμού. «Φοβάμαι ότι θα μπούμε σε ειδικό καθεστώς για περισσότερο από έναν χρόνο. Νομίζω ότι θα συμβεί για αρκετά χρόνια και ότι θα είναι δύσκολη η επιστροφή» προέβλεψε ο Αλεξέι Κουντρίν.

Σύμφωνα με τον ρώσο οικονομολόγο, οι δυτικές κυρώσεις δεν είναι η μοναδική αιτία της στασιμότητας της ρωσικής οικονομίας. «Η παρακμή της οικονομικής ανάπτυξης της Ρωσίας δεν είναι τόσο αποτέλεσμα των κυρώσεων όσο της έλλειψης μεταρρυθμίσεων στο οικονομικό σύστημα και μάλιστα σε μια στιγμή κατά την οποία οι τιμές του πετρελαίου δεν έχουν ανοδική αλλά καθοδική πορεία. Χρειαζόμαστε ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο» σημείωσε ο Κουντρίν, ο οποίος αναμένει μια πτώση των εσόδων της Ρωσίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της τάξης των 30-40 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με το 1,5%-2% του ΑΕΠ. Για να αντισταθμίσει αυτήν την τάση, η Ρωσία θα πρέπει να αναζητήσει νέες πηγές ορυκτού πλούτου στην Αρκτική και σε άλλες περιοχές της Ασίας το συντομότερο δυνατόν. Οι δυτικές κυρώσεις ωστόσο λειτουργούν σαν τροχοπέδη σε αυτή τη διαδικασία, καθώς περιορίζουν την πρόσβαση των ρωσικών πετρελαϊκών εταιρειών στις δυτικές τεχνολογίες.

Τι προτείνει. Η λύση, σύμφωνα με τον άνθρωπο που οδήγησε τη ρωσική αρκούδα από το χείλος της χρεοκοπίας στη χρηματοοικονομική σταθερότητα, βρίσκεται στη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας. Το πρόβλημα ωστόσο είναι τόσο η έλλειψη βούλησης όσο και η έλλειψη εκείνων των ανθρώπων που θα αναλάβουν το εγχείρημα. «Η επιχειρηματική και η πολιτική τάξη είναι εξόχως προβληματικές. Πιστεύουν ότι ο τρόπος που ενεργεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε αυτές τις συνθήκες είναι ο σωστός. Αλλά δεν καταλαβαίνουμε τι κόστος θα έχει αυτό σε όρους ανάπτυξης της οικονομίας μας και της κοινωνίας μας τα επόμενα χρόνια» ανέφερε. Για τον Κουντρίν, πάντως, η ρωσική κυβέρνηση πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα εξόδου από τη στασιμότητα και να «μη συμπεριφέρεται σαν μην συμβαίνει τίποτα». Οπως επισημαίνει, η ρωσική κυβέρνηση διστάζει να αναλάβει δράση, και αυτό είναι το πιο ανησυχητικό.