Οι αρχές του Ισραήλ οφείλουν να κλείσουν εντός 3 μηνών ένα στρατόπεδο κράτησης αφρικανών μεταναστών, αποφάνθηκε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε επίσης ότι οι πρόσφυγες δεν μπορούν να κρατούνται χωρίς να εξετάζεται η υπόθεσή τους από τις αρχές για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από ένα έτος.

Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι διαγράφονται αρκετές παράγραφοι ενός νόμου για τους πρόσφυγες, ο οποίος είχε εγκριθεί μόλις τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynet .

Η απόφαση ακολουθεί τις καταγγελίες που έκανε αυτόν τον μήνα σε έκθεσή της η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) όσον αφορά την απέλαση από το Ισραήλ περίπου 7.000 αφρικανών προσφύγων.

Οι πρόσφυγες αυτοί, κυρίως από την Ερυθραία και το Σουδάν αναγκάστηκαν παράνομα να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, παρά το γεγονός ότι εκεί απειλούνταν με σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόνιζε στην έκθεσή του το Παρατηρητήριο.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ θεωρεί τους 48.000 Αφρικανούς πρόσφυγες που βρίσκονται στο έδαφος της χώρας παράνομους μετανάστες. Πολιτικοί και κυβερνητικά στελέχη έχουν υποστηρίξει επανειλημμένα ότι η μικρή χώρα δεν έχει την ικανότητα να υποδεχθεί μεγάλους αριθμούς μεταναστών.

Πολλοί πρόσφυγες αναγκάζονταν να δηλώνουν τακτικά παρουσία στο στρατόπεδο Χολότ στο νότιο Ισραήλ. Αυτό εμπόδιζε τους πρόσφυγες το να βρουν δουλειά και να ενταχθούν στη χώρα.