H Ρωσία θα προμηθεύσει από σήμερα έως το 2023 τη Νότια Αφρική έως και 8 πυρηνικούς αντιδραστήρες στο πλαίσιο μιας συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom.

Η παράδοση αυτών των αντιδραστήρων θα επιτρέψει να τεθεί σε λειτουργία ο πρώτος πυρηνικός σταθμός που θα βασίζεται στη ρωσική τεχνολογία στην αφρικανική ήπειρο και αναμένεται να οδηγήσει σε παραγγελίες που θα μπορούσαν να ανέλθουν σε ύψος 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις τοπικές επιχειρήσεις ανέφερε η Rosatom σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Ο διευθυντής της εταιρείας, Σεργκέι Κιριγένκο, υπολόγισε από την πλευρά του τη συνολική αξία του συμβολαίου μεταξύ 40 και 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Ένας αντιδραστήρας στοιχίζει περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Δεδομένων των διαφορετικών συνθηκών, το κόστος των 8 μονάδων θα μπορούσε να ανέλθει μεταξύ 40 και 50 δισεκατομμύρια δολάρια» δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass.

Η συμφωνία, που υπεγράφη κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ (ΙΑΕΑ) στη Βιέννη προβλέπει επίσης τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στο τομέα της πυρηνικής ενέργειας, περιλαμβανομένης μιας βοήθειας για την κατασκευή υποδομών στη Νότια Αφρική και την εκπαίδευση ειδικών από την Αφρική σε ρωσικά πανεπιστήμια.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η εταιρική σχέση που θα αναπτυχθεί με τη Ρωσία θα επιτρέψει στη Νότια Αφρική να υλοποιήσει το φιλόδοξο πρόγραμμά της, για την κατασκευή (…) ως το 2030 νέων πυρηνικών σταθμών, στη βάση μιας σύγχρονης και αξιόπιστης τεχνολογίας» επισήμανε η υπουργός Ενέργειας της Νότιας Αφρικής, Τίνα Τζέματ-Πέτερσον σε μια ανακοίνωσή της.

Η Νότια Αφρική είναι η πλέον βιομηχανοποιημένη χώρα της Αφρικής κι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις μονάδες παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα. Η χώρα, που ήρθε αντιμέτωπη με μια μεγάλη ενεργειακή κρίση το 2008, θέλει να αναπτύξει μια ομάδα αντιδραστήρων συνολικής ισχύος 9.600 μεγαβάτ, επιπλέον από τον σταθμό που ήδη λειτουργεί.

Οι δυνατότητες της χώρας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκονται ήδη σχεδόν στο μέγιστο βαθμό αξιοποίησής τους, με αποτέλεσμα να σημειώνονται διακοπές στην ηλεκτροδότηση, που προσκόπτουν την οικονομική δραστηριότητα.

Η έναρξη της λειτουργίας των νέων ρωσικών αντιδραστήρων έχει προγραμματιστεί για το 2023.