Αγνωστα παραμένουν τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους των Αλγερινών Αερογραμμών στις 24 Ιουλίου, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους και οι 116 επιβαίνοντες σε αυτό, ανακοίνωσε το Σάββατο το Γραφείο Ερευνών και Αναλύσεων (BEA) της Γαλλίας.

Σύμφωνα με το γραφείο, όλες οι πιθανότητες εξετάζονται συμπεριλαμβανομένης και της τρομοκρατικής ενέργειας.

«Προς το παρόν, δεν υπάρχει επικρατέστερη εκδοχή», δήλωσε ο Μπερνάρ Μπουντέιγ, αξιωματούχος της BEA, παρουσιάζοντας στο Μπαμακό μια πρώτη έκθεση της έρευνας για το αεροπορικό δυστύχημα στο οποίο και οι 116 άνθρωποι που επέβαιναν σε αυτό, επιβάτες και μέλη πληρώματος, σκοτώθηκαν, μεταξύ τους και 54 Γάλλοι.

Το αεροσκάφος που πραγματοποιούσε την πτήση από το Ουαγκαντούγκου στο Αλγέρι συνετρίβη στο βόρειο Μαλί περίπου 32 λεπτά μετά την απογείωσή του.

Ο καταγραφέας συνομιλιών στο θάλαμο διακυβέρνησης δεν λειτουργούσε κανονικά και δεν επιτρέπει να γίνουν κατανοητά τα μηνύματα που αντάλλασσε το πλήρωμα, πρόσθεσε ο ειδικός.

Όσο για τον καταγραφέα στοιχείων πτήσης, δείχνει ότι το αεροσκάφος κατέγραψε «απότομη πτώση» ύστερα από «επιβράδυνση των κινητήρων του» στο υψόμετρο πλεύσης του.

Ακόμη, είπε πως τα συστήματα αυτόματου πιλότου «είχαν αποσυνδεθεί χωρίς να είναι δυνατόν να ειπωθεί αν η αποσύνδεση αυτή οφειλόταν σε αυτοματισμό του αεροσκάφους ή σε εκούσιο ή ακούσιο χειρισμό του πληρώματος.

Στις 7 Αυγούστου η BEA, στην οποία οι αρχές του Μαλί ανέθεσαν τη διεξαγωγή τεχνικής έρευνας, είχε δηλώσει ότι το αεροπλάνο, ένα McDonnell Douglas MD-83, διαλύθηκε πέφτοντας στο έδαφος, αφού είχε χάσει ταχύτητα και είχε στρίψει αριστερά για άγνωστο λόγο ενώ διέσχιζε ζώνη καταιγίδας.