Νικητής των βουλευτικών εκλογών στη Νέα Ζηλανδία, οι οποίες διεξήχθησαν το Σάββατο, είναι ο απερχόμενος πρωθυπουργός Τζον Κι.

Ο πολιτικός του αντίπαλος, ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Ντέιβιντ Κάνλιφ παραδέχτηκε την ήττα του.

Μάλιστα ενδέχεται αυτή τη φορά, στην τρίτη θητεία του, το Εθνικό Κόμμα του οποίου ο Τζον Κι ηγείται να έχει απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Η πρώτη ανακοίνωση μερικών αποτελεσμάτων έδινε στο Εθνικό Κόμμα 49%, ποσοστό που του εξασφαλίζει 61 έδρες. Το μόνο ερώτημα που παραμένει είναι αν το Εθνικό Κόμμα θα λάβει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 121 εδρών.

«Βρίσκομαι εδώ, έτοιμος να ηγηθώ της χώρας μας και να συνεργαστώ με κόμματα που έχουν όμοια ιδεολογία με εμάς για να συνεχίσουμε να παρέχουμε μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση που εργάζεται για τον νεοζηλανδό πολίτη», δήλωσε ο 53χρονος πρώην επιχειρηματίας στους ψηφοφόρους του που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία του κόμματος.

Από την πλευρά του ο πολιτικός του αντίπαλος, Ντέιβιντ Κάνλιφ παραδέχτηκε την ήττα του λέγοντας: «Όπως οι περισσότεροι από εσάς αντιλαμβάνεστε οι ψήφοι του κόμματος δεν αρκούν για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Οι ψήφοι του Εργατικού Κόμματος και των Πρασίνων δεν αρκούν για να αλλάξει η κυβέρνηση. Τηλεφώνησα στον Τζον Κι, τον συνεχάρην και αναγνώρισα ότι θα συνεχίσει να είναι πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας».