Οι υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε ότι το Ιράν μπορεί να διαδραματίσει έναν ρόλο στην παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ακραίας οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, που έχει καταλάβει τεράστιες περιοχές στο Ιράκ και τη Συρία.

«Ο συνασπισμός που απαιτείται για την εξόντωση του Ισλαμικού Κράτους δεν είναι μόνο, ή πρωταρχικά, από την φύση του στρατιωτικός» επισήμανε ο Κέρι κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Ιράκ.

«Πρέπει να είναι εκτενής και να περιλαμβάνει τη στενή συνεργασία και προσπάθειες σε πολλαπλές κατευθύνσεις».

«Υπάρχει ένας ρόλος για σχεδόν κάθε χώρα της παγκόσμιας κοινότητας να διαδραματίσει, περιλαμβανομένου του Ιράν» τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Νωρίτερα άλλωστε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και το Ιράν είχαν συνομιλίες αυτήν την εβδομάδα σχετικά με τη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, στο περιθώριο των διμερών διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Η συζήτηση για την απειλή (που αντιπροσωπεύει το Ισλαμικό Κράτος) πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο των συνομιλιών» για τα πυρηνικά που διεξήχθησαν την Τετάρτη και την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και της Τεχεράνης, δήλωσε ένας εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου, ο Τζεφ Ράτκε.

Ο διπλωμάτης υπενθύμισε ότι αυτές οι συζητήσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης για το Ιράκ και τη μάχη εναντίον της εξτρεμιστικής οργάνωσης «διαχωρίζονται» από τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα.

Πάντως ο Λευκός Οίκος επισήμανε σήμερα ότι δεν αναμένει να πραγματοποιηθεί κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ του πρόεδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με τον ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί όταν βρεθούν ταυτόχρονα στη Νέα Υόρκη με αφορμή τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ είπε ότι περισσότερες λεπτομέρειες για τις προσωπικές συναντήσεις του Αμερικανού προέδρου με τους ξένους ηγέτες στα Ηνωμένα Έθνη θα ανακοινωθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αλλά δεν ανέφερε το ενδεχόμενο να προστεθεί στο πρόγραμμα μία συνάντηση με το ιρανό πρόεδρο.