Ηταν η τέταρτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την αρχή της πενταετούς θητείας του. Ξεκίνησε με μια εισαγωγική ομιλία 20 λεπτών και ολοκληρώθηκε έπειτα από δύο ώρες ερωτήσεων. Αλλά μετά το τέλος της συνέντευξης τέθηκε ακόμη ένα ερώτημα: Επεισε ο γάλλος πρόεδρος με τη χθεσινή του παρουσία; Μπορεί αυτή η συνέντευξη να ανοίξει τον δρόμο σε μια νέα αρχή; Οι πρώτες εντυπώσεις δεν είναι και πολύ ενθαρρυντικές. Στη διαδικτυακή δημοσκόπηση της «Μοντ» 61% των επισκεπτών της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας δήλωσαν ότι δεν πείστηκαν από τις απαντήσεις του Φρανσουά Ολάντ.

Ο ίδιος έδειξε ότι ήθελε να αποφύγει να αναφερθεί σε όλα τα περιστατικά της προεδρίας του που έκαναν κομμάτια την εικόνα του ως «νορμάλ προέδρου». Στην εισαγωγική του τοποθέτηση μίλησε σχεδόν αποκλειστικά για την εξωτερική πολιτική της Γαλλίας –σαν να μην υπήρχαν τα αρνητικά στοιχεία για την πορεία της γαλλικής οικονομίας που είδαν πρόσφατα τα φώτα της δημοσιότητας, οι οξύτατες δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομίας Μοντμπούρ και η αποπομπή του από την κυβέρνηση, το βιβλίο της Βαλερί Τριερβελέρ, για την οποία ο γάλλος πρόεδρος δεν θέλησε να πει ούτε μία κουβέντα, ο υφυπουργός Τομά Τεβενού που δεν υπέβαλλε φορολογικές δηλώσεις επειδή έπασχε από «διοικητική φοβία».

ΜΗΝΥΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ. Ο Φρανσουά Ολάντ αναγνώρισε ότι τα αποτελέσματα της πολιτικής του «αργούν να έρθουν». Εξέφρασε την πεποίθηση, ωστόσο, ότι «θα έρθουν πριν από το 2017». Ο γάλλος πρόεδρος επιχείρησε να στείλει ένα μήνυμα ελπίδας στους γάλλους πολίτες αλλά και να ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί. Η εμπειρία των δύο ετών τού δίδαξε ότι η δουλειά του προέδρου είναι υψηλών απαιτήσεων. «Σήμερα» είπε «έχω την εμπειρία που μου επιτρέπει να αντιμετωπίσω όλες τις καταστάσεις». Ο Ολάντ μίλησε για την μεγάλη ευθύνη που έχει το αξίωμά του, την αίσθηση υψηλής ευθύνης που απαιτεί αλλά και το αίσθημα της θυσίας, τις αντοχές που χρειάζεται. Εμφανίστηκε επίσης επικριτικός απέναντι στους δύο προκατόχους του, τον Νικολά Σαρκοζί αλλά και τον Ζακ Σιράκ, αποδίδοντας σε αυτούς την κακή εικόνα που έχει η Γαλλία στις Βρυξέλλες ως προς τα δημοσιονομικά της στοιχεία. Στο σημερινό της φύλλο, η «Λιμπερασιόν» συνόψισε αυτές τις δηλώσεις του Φρανσουά Ολάντ σε έναν πρωτοσέλιδο τίτλο τεσσάρων λέξεων: «Πρόεδρος μέχρι το τέλος».

ΑΠΟΦΑΣΙΣΤιΚΟΤΗΤΑ. Ως πρόεδρος πενταετίας, ο Ολάντ επιχείρησε να φανεί αποφασιστικός και σταθερός στις επιλογές του. Ξεκαθάρισε ότι εάν η σοσιαλιστική πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση δεν είχε στηρίξει την κυβέρνηση Βαλς, τότε η μόνη λύση θα ήταν η διάλυση του σώματος και η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Στο πεδίο της οικονομίας υποσχέθηκε μια σειρά από φοροελαφρύνσεις αλλά και ότι δεν θα αυξηθούν οι έμμεσοι φόροι. Οι δύο «επικίνδυνες αποστολές», κατά τη διατύπωση της «Λιμπερασιόν», που ανήγγειλε ήταν η διόρθωση των δημοσιονομικών μεγεθών και η παράλληλη επιστροφή στην ανάπτυξη. «Το κλειδί είναι οι επενδύσεις» τόνισε.

Για τη δεξιά αντιπολίτευση, πάντως, ο σοσιαλιστής πρόεδρος «δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος της κρίσης εμπιστοσύνης που βασιλεύει στη Γαλλία» –μια άποψη που φαίνεται να συμμερίζονται και πολλοί γάλλοι πολίτες.

Σεβασμός

«Επικαλούμαι τον σεβασμό στο προεδρικό αξίωμα. Δεν θα δώσω άλλη απάντηση» δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ όταν ρωτήθηκε για τη Βαλερί Τριερβελέρ