Το πρώτο αεροσκάφος με πυρομαχικά τσεχικής κατασκευής, που προορίζονται για τους Κούρδους του Ιράκ, αναχώρησε την Πέμπτη από τη Δημοκρατία της Τσεχίας προς τη χώρα της Μέσης Ανατολής, στο πλαίσιο της διεθνούς βοήθειας προς τα κουρδικά στρατεύματα που πολεμούν εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Αυτό το πρώτο φορτίο 64,5 τόνων φυσιγγίων για πολυβόλα, το οποίο μεταφέρει ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-17 Globemaster III της Πολεμικής Αεροπορίας του Καναδά, αναχώρησε από το αεροδρόμιο Παρντουμπίτσε, 100 χλμ. ανατολικά της Πράγας.

Η Πράγα θα παραδώσει στους Κούρδους του Ιράκ συνολικά 10 εκατ. γεμιστήρες για καλάσνικοφ, οκτώ εκατ. γεμιστήρες για πολυβόλα, 5.000 χειροβομβίδες και 5.000 ρουκέτες, συνολικής αξίας 1,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Μάρτιν Στροπνίτσκι.

«Η μεταφορά αυτού του υλικού, συνολικού βάρους 500 τόνων, αποτελεί μια περίπλοκη επιμελητειακή επιχείρηση», σημείωσε ο Στροπνίτσκι.

Τα πυρομαχικά και τα όπλα προβλέπεται να παραδοθούν με άλλες τρεις πτήσεις την 20ή, την 22η και την 24η Σεπτεμβρίου.

«Υπάρχει ασφαλώς κίνδυνος, αλλά αυτό το αεροσκάφος είναι εφοδιασμένο με ένα σύστημα αυτοπροστασίας και το πλήρωμά του είναι ιδιαίτερα έμπειρο. Είμαι έτσι πεπεισμένος ότι ο κίνδυνος θα είναι ελάχιστος», δήλωσε ο υποστράτηγος Βλαντίμιρ Χαλένκα στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο CT24.

Το υπουργείο Άμυνας της Τσεχίας ανακοίνωσε εξάλλου μία ημέρα νωρίτερα ότι περίπου 30 Ιρακινοί πιλότοι μεταγωγικών ελικοπτέρων θα εκπαιδευτούν για περίπου ένα χρόνο σε ένα ειδικό κέντρο στο Παρντουμπίτσε.

Η εκπαίδευσή τους θα αρχίσει στα τέλη του 2014 ή στις αρχές του 2015.

Η Πράγα θα πωλήσει εξάλλου στο Ιράκ 15 εκπαιδευτικά και ελαφριά μαχητικά αεροσκάφη τσεχικής κατασκευής L-159 έναντι τιμήματος 27 εκατ. ευρώ.