O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε την Τετάρτη ότι οι αμερικανοί στρατιώτες που θα σταλούν στο Ιράκ δεν θα συμμετάσχουν σε μάχες εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

«Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ δεν θα έχουν αποστολή μάχης» υπογράμμισε ο αμερικανός πρόεδρος σε ομιλία του στην αμερικανική στρατιωτική διοίκηση για τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία (Centcom), που εδρεύει στην Τάμπα της Φλόριντα.

Στην ομιλία του στην Αεροπορική Βάση Μακντίλ ο Ομπάμα επέμεινε ότι η βασική συμβολή των ΗΠΑ στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους θα είναι οι αεροπορικές επιδρομές, σε συνδυασμό με τον συντονισμό του διεθνούς συνασπισμού ο οποίος, όπως είπε, σήμερα αριθμεί περισσότερες από 40 χώρες.

«Θέλω να είμαι σαφής. Οι αμερικανικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ δεν έχουν και δεν θα έχουν αποστολή μάχης. Ως ανώτατος διοικητής σας, δεν θα σας επιφορτίσω, εσάς και τις υπόλοιπες ένοπλες δυνάμεις, με μια χερσαία επιχείρηση στο Ιράκ», επέμεινε.

Η δήλωση αυτή έγινε μία ημέρα αφότου ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, μιλώντας σε μια επιτροπή του Κογκρέσου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να σταλούν χερσαίες δυνάμεις στο Ιράκ, γεγονός που ανησύχησε ιδιαίτερα ορισμένους Δημοκρατικούς βουλευτές και γερουσιαστές.