Με ένα σύντομο βίντεο «χολιγουντιανού» τύπου απάντησε σε πρώτη φάση το Ισλαμικό Κράτος στις δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα ότι θα το καταστρέψει.

Η διάρκεια του βίντεο δεν ξεπερνά τα 52 δευτερόλεπτα, για την ακρίβεια είναι ένα «τρέιλερ» του τι πρόκειται να επακολουθήσει. Το μήνυμα ωστόσο είναι σαφές: οι επόμενοι στόχοι τού Ισλαμικού Κράτους θα είναι τα αμερικανικά στρατεύματα και ο Λευκός Οίκος.

Η πρώτη σκηνή δικαιολογεί τον τίτλο του βίντεο («Οι φλόγες του πολέμου»): αμερικανικά τανκς τυλίγονται στις φλόγες έπειτα από έκρηξη και αμερικανοί στρατιώτες μεταφέρουν έναν τραυματία σε θωρακισμένο όχημα. Στη συνέχεια εμφανίζεται ένας μασκοφόρος, ο οποίος – προφανώς – ετοιμάζεται να πυροβολήσει στο κεφάλι κρατούμενους, γονατισμένους στο έδαφος. Οι σκηνές εναλλάσσονται αστραπιαία. Φευγαλέα εμφανίζεται και εκείνο το περίφημο σύνθημα «Αποστολή εξετελέσθη» του Τζορτζ Μπους του νεώτερου, έξι εβδομάδες μετά την εισβολή των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ το 2003. Το βίντεο κλείνει με μία θολή εικόνα του Λευκού Οίκου, τραβηγμένη εν κινήσει, και την εξής «υπόσχεση»: «Ερχεται σύντομα».

Το βίντεο κυκλοφόρησε την Τρίτη το βράδυ, λίγες ώρες αφότου αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ υποστήριζαν ότι τελικά δεν αποκλείεται τα αμερικανικά στρατεύματα στηρίξουν τις ιρακινές δυνάμεις, παρά τις διαβεβαιώσεις του Μπαράκ Ομπάμα ότι οι αμερικανοί στρατιώτες δεν θα μετέχουν στις χερσαίες επιχειρήσεις. Αυτές οι δηλώσεις του αμερικανού προέδρου μάλιστα χρησιμοποιούνται σαν «μουσικό χαλί» στο βίντεο.

Το βίντεο κυκλοφόρησε στο Internet μέσω YouTube, αλλά το απόγευμα της Τετάρτης ο ιστότοπος το «κατέβασε».

Πρόκειται για το τέταρτο βίντεο του Ισλαμικού Κράτους, μέρος και αυτό της στρατηγικής του να περάσει με αυτόν τον τρόπο τα μηνύματά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Το Ισλαμικό Κράτος φαίνεται πιο αδυσώπητο από ποτέ. Οχι μόνο επεκτείνεται εδαφικά, αλλά ανεβάζει τον πήχυ στην αντιπαράθεσή του με την κορυφαία υπερδύναμη του κόσμου», επισημαίνει στους New York Times ο Λαΐθ Αλκχούρι, ειδικός αναλυτής από την εταιρεία συμβούλων ασφαλείας Flashpoint Global Partners, με έδρα τη Νέα Υόρκη.