Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ενδέχεται να στείλει στρατιωτικούς συμβούλους στα μέτωπα στο Ιράκ, όμως αυτό θα γίνει μόνον «κατά περίπτωση» δήλωσε ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμσεϊ σε μια πρώτη -έστω και έμμεση- αναφορά στην πιθανότητα περαιτέρω ενίσχυσης των δυνάμεων που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος.

»Μου ζήτησε να αναφέρομαι σε αυτόν κατά περίπτωση» δήλωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης στη Γερουσία, ενώ προσέθεσε ότι καθώς οι μάχες θα εξελίσσονται ίσως να χρειαστεί η ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων που θα κατευθύνουν τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Εάν φθάσουμε στο σημείο που εγώ θα εκτιμήσω ότι οι σύμβουλοί μας πρέπει να συνοδεύσουν τα ιρακινά στρατεύματα στην επίθεση εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους, θα το προτείνω στον πρόεδρο» Ομπάμα, επισήμανε ο ίδιος.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του προέδρου Ομπάμα ότι οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν κανέναν Αμερικανό στρατιώτη στο μέτωπο του Ιράκ, σχεδόν τρία χρόνια μετά την αποχώρηση των τελευταίων αμερικανικών μάχιμων στρατευμάτων από την χώρα.

Αυτή τη στιγμή σχεδόν 300 Αμερικανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι βοηθούν τον ιρακινό στρατό στις επιχειρήσεις του εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Άλλοι 300 σύμβουλοι έχουν ήδη φθάσει ως ενίσχυση.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων φρόντισε να επισημάνει ότι οι σύμβουλοι αυτοί δεν θα έχουν διαταγή να εμπλακούν άμεσα σε μάχες.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει ουδέτερη ζώνη κατά μήκος των συνόρων με το Ιράκ και τη Συρία για να αντιμετωπίσει την απειλή των τζιχαντιστών.

«Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις εργάζονται (πάνω σε αυτά τα σχέδια). Θα μας ενημερώσουν και θα λάβουμε την προσήκουσα απόφαση» δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν κατά την επιστροφή από το Κατάρ.

Ερωτηθείσα σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο μια τουρκική κυβερνητική πηγή έδωσε διευκρινίσεις για τα σχέδια της τουρκικής ηγεσίας.

«Το γενικό επιτελείο στρατού κάνει ελέγχους για να καθορίσει αν μπορεί να δημιουργηθεί μια ουδέτερη ζώνη, όμως ακόμη τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί» επεσήμανε η πηγή αυτή, διευκρινίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση έχει «καθαρά ανθρωπιστικά κίνητρα».

«Βασική μας ανησυχία είναι η άφιξη ενός νέου μεγάλου κύματος προσφύγων. Φιλοξενούμε ήδη σχεδόν 1,5 εκατομμύριο Σύρους και δεν μπορούμε να απορροφήσουμε ένα νέο τόσο μεγάλο κύμα», υπογράμμισε.

Μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις τις οποίες επιθυμούν να εξαπολύσουν οι ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και έχει επίσης απαγορεύσει τη χρήση της αεροπορικής της βάσης στο Ιντσιρλίκ για τη διεξαγωγή αεροπορικών πληγμάτων.

Η Άγκυρα εξήγησε την απόφασή της στον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι λέγοντας ότι είναι αναγκαία για να μην διακινδυνεύσει η ασφάλεια των 49 πολιτών που κρατούνται όμηροι από τους τζιχαντιστές.

Στο πεδίο των μαχών οι Κούρδοι ανακοίνωσαν ότι ανακατέλαβαν πολλά χριστιανικά χωριά στο βόρειο Ιράκ έπειτα από μάχες με τους τζιχαντιστές.

«Οι πεσμεργκά κατάφεραν να εκδιώξουν τους μαχητές από τέσσερα χωριά δυτικά της Αρμπίλ και να τα θέσουν υπό τον έλεγχό τους» ανέφερε ένας ιρακινός αξιωματούχος αναφερόμενος στα χωριά Χάσαν αλ Σαμ, Σιούνταν, Μπάχρα και Τζισρ αλ Χαντρ.

«Τα χωριά αυτά είναι πολύ σημαντικά γιατί βρίσκονται κοντά στις (χριστιανικές) πόλεις Μπαρτάλα και Καρακός» εξήγησε ο ίδιος.

Δεκάδες χιλιάδες χριστιανοί του Ιράκ, στην πλειονότητά τους Χαλδαίοι, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους τον Αύγουστο εξαιτίας της προέλασης των τζιχαντιστών.

Η Καρακός, η μεγαλύτερη χριστιανική πόλη του Ιράκ, και δεκάδες χωριά είναι πλέον εγκαταλελειμμένα, με τους θρησκευτικούς ηγέτες να χαρακτηρίζουν αυτή την επίθεση του Ισλαμικού Κράτους τη χειρότερη καταστροφή στη μακρά ιστορία της χριστιανικής μειονότητας στο Ιράκ.

Στο μεταξύ οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που ελέγχουν τη Μοσούλη ανάγκασαν τους σουνίτες εμπόρους να τους παραδώσουν τα περιουσιακά στοιχεία που τυχόν έχουν στην κατοχή τους από χριστιανούς ή σιίτες συνεργάτες τους που εγκατέλειψαν την πόλη, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Τις τελευταίες ημέρες οι τζιχαντιστές έχουν επισκεφθεί πολλές επιχειρήσεις και καταστήματα της Μοσούλης και ζητούν από τους ιδιοκτήτες τους να τους παραδώσουν τα περιουσιακά στοιχεία χριστιανών ή σιιτών συνεταίρων τους τα οποία περιήλθαν στην κατοχή τους αφού αυτοί εγκατέλειψαν την πόλη.