Ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς υπογράμμισε ότι θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την εξυγίανση των δημοσιονομικών της χώρας, διαβεβαιώνοντας ότι «η Γαλλία αποφασίζει μόνη της τι πρέπει να κάνει», και κάλεσε τη Γερμανία να κάνει περισσότερα για την ανάπτυξη στην Ευρώπη.

«Τίποτα δεν πρέπει να μας κάνει να αποκλίνουμε από τη δέσμευσή μας να προχωρήσουμε στην εξοικονόμηση 50 δισεκατομμυρίων ευρώ σε διάστημα τριών ετών… Πρέπει να περιορίσουμε τα δημοσιονομικά έξοδα», δήλωσε ο Βαλς σε ομιλία του ενώπιον των γάλλων βουλευτών την Τρίτη πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του από την Εθνοσυνέλευση.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Γαλλία δεν ζητεί «καμία διευκόλυνση» για τα δημοσιονομικά της ολισθήματα, την ώρα που η χώρα ανέβαλε για δύο χρόνια στο τέλος της πενταετούς θητείας του Φρανσουά Ολάντ στην προεδρία το 2017 την επιστροφή του δημοσιονομικού της ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ.

Όμως ο γάλλος πρωθυπουργός, απευθυνόμενος προς τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επεσήμανε ότι «η Γαλλία αποφασίζει μόνη της τι πρέπει να κάνει».

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη για «έναν ειλικρινή όσο και απαιτητικό διάλογο μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας», ο Βαλς εκτίμησε ότι το Βερολίνο, η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και υπέρμαχος της λιτότητας, θα πρέπει «να αναλάβει τις ευθύνες του» σε ό,τι αφορά την ασθενική ανάπτυξη στην Ευρώπη.

«Η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών μας είναι απαραίτητη για την επιστροφή της ανάπτυξης και για να δοθεί εκ νέου στο ευρωπαϊκό σχέδιο η πραγματική του φιλοδοξία… Η κοινή μας ευθύνη είναι λοιπόν ιστορική», δήλωσε ο Βαλς, ο οποίος την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί τη Γερμανία.

Εξάλλου, απευθυνόμενος στην αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, οι αντάρτες βουλευτές της οποίας απείλησαν να απέχουν από την ψηφοφορία διαμαρτυρόμενοι για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, ο γάλλος πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρξει εθνική ενότητα.

Την ώρα που η Γαλλία είναι αντιμέτωπη με μιας οικονομία σε κρίση και μια «άνευ προηγουμένου» παγκόσμια τρομοκρατική απειλή, «η εθνική ενότητα είναι απαραίτητη», είπε.