Δύο παρακλάδια της Αλ Κάιντα (Η Αλ Κάιντα στο Μαγκρέμπ και στην Αραβική Χερσόνησο) καλούν τις αντίπαλες εξτρεμιστικές ομάδες στο Ιράκ και τη Συρία να σταματήσουν να πολεμούν μεταξύ τους και να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο κατά της «σατανικής συμμαχίας» υπό τις ΗΠΑ που ετοιμάζεται να επιτεθεί στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (IS).

Η σπάνια κοινή ανακοίνωση της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP) και της Αλ Κάιντα στο Μαγκρέμπ (AQIM) αναρτήθηκε την Τρίτη στο Διαδίκτυο αφότου αμερικανικά μαχητικά προχώρησαν για πρώτη φορά σε επιδρομές κατά στόχου του IS στην περιοχή γύρω από τη Βαγδάτη.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ανέφεραν πως ήταν το πρώτο πλήγμα ως μέρος της «διευρυμένης» στρατηγικής που παρουσίασε η Ουάσινγκτον για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.

Το Ισλαμικό Κράτος, παρακλάδι της Αλ Κάιντα, μάχεται πολλές αντίπαλες ισλαμιστικές οργανώσεις στη Συρία, περιλαμβανομένου του Μετώπου Αλ Νούσρα, της επίσημης πτέρυγας της Αλ Κάιντα στη Συρία, που επιχείρησε πέρυσι να αντισταθεί στην επέλαση της πλέον ακραίας τρομοκρατικής οργάνωσης.