Οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους κατέρριψαν την Τρίτη συριακό πολεμικό αεροσκάφος επάνω από τη Ράκα, επιχειρησιακή και διοικητική τους βάση στη Συρία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Οι μαχητές του ΙΚ έβαλαν κατά συριακού πολεμικού αεροσκάφους, το οποίο συνετρίβη. Πρόκειται για το πρώτο αεροσκάφος που καταρρίπτεται από την έναρξη των αεροπορικών επιδρομών του συριακού καθεστώτος τον Ιούλιο και από την εγκαθίδρυση του χαλιφάτου, τον Ιούνιο», ανακοίνωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελραχμάν διευκρινίζοντας ότι το αεροσκάφος εβλήθη καθώς πραγματοποιούσε επίθεση στη Ράκα και κατέπεσε σε κατοικία της πόλης προκαλώντας θανάτους και τραυματισμούς.

Αμέσως εμφανίσθηκαν σε λογαριασμούς τζιχαντιστών στο Twitter μηνύματα όπως «συγχαρητήρια στα λιοντάρια του Ισλαμικού Κράτους», «Ο Θεός είναι μεγάλος», «Ευχαριστούμε τον Θεό, επιβεβαιώθηκε ότι πολεμικό αεροσκάφος κατερρίφθη επάνω από τη πόλη της Ράκα».

Οι συριακές αεροπορικές δυνάμεις πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινές επιδρομές κατά των περιοχών της Συρίας που ελέγχονται από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είναι πιθανόν οι αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις να επεκτείνουν τις επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής για την εξουδετέρωση των δυνάμεων των τζιχαντιστών.