Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιήσει μια έκτακτη συνεδρίαση την ερχόμενη Πέμπτη για την επιδημία του ιού Έμπολα που πλήττει τη Δυτική Αφρική, ανακοίνωσε η αμερικανίδα πρεσβευτής στον οργανισμό, Σαμάνθα Πάουερ.

Η Πάουερ, η χώρα της οποίας προεδρεύει του Συμβουλίου τον Σεπτέμβριο, τόνισε ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί η συνεδρίαση αυτή να καταλήξει «σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις» για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Η ίδια σημείωσε ότι είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστο το Συμβούλιο Ασφαλείας, που είναι αρμόδιο για τη διασφάλιση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, να ασχολείται με ένα θέμα δημόσιας υγείας.

Η πρώτη φορά που συνέβη αυτό ήταν τον Ιανουάριο του 2000, όταν ο τότε αμερικανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, οργάνωσε μία συνεδρίαση για το AIDS, στην οποία είχε παρευρεθεί ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ.

«Είναι ζωτικής σημασίας να εξετάσουμε την εξέλιξη της επιδημίας και να κινητοποιήσουμε τους πόρους μας» για να την αντιμετωπίσουμε, είπε η αμερικανίδα πρεσβευτής.

«Μπορούμε να περιορίσουμε (την επιδημία του Έμπολα) και πρέπει να αποφύγουμε να υποκύψουμε στον πανικό (…) όμως η συλλογική μας απάντηση δεν ήταν επαρκής», σημείωσε η Πάουερ.

Η συνεδρίαση της Πέμπτης, που θα ξεκινήσει στις 21:45 ώρα Ελλάδας και θα είναι ανοικτή σε εκπροσώπους των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από τον Έμπολα (Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Γουινέα).

Σε αυτή θα συμμετάσχουν επίσης ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Μάργκαρετ Τσαν και ο συντονιστής του ΟΗΕ για τον Έμπολα Δρ Ντέιβιντ Νάμπαρο.

Η επιδημία του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική, η πιο σοβαρή που έχει ξεσπάσει μέχρι στιγμής, έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 2.400 ανθρώπων σε σύνολο 4.784 κρουσμάτων, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΠΟΥ.