Η συμμαχία της κεντροαριστεράς και της αριστεράς που αποτελούσε την αντιπολίτευση στη Σουηδία κέρδισε σήμερα τις βουλευτικές εκλογές, ενώ η άκρα δεξιά κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό που αποτελεί ιστορικό υψηλό, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της σουηδικής δημόσιας τηλεόρασης SVT μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ψηφοφορίας.

Βάσει δύο δημοσκοπήσεων εξόδου μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων οι εκτιμήσεις φέρουν τους Σοσιαλδημοκράτες να προηγούνται συγκεντρώνοντας το 31,1% των ψήφων.

Εάν το αποτέλεσμα αυτό επιβεβαιωθεί, ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Στέφαν Λεβέν, 57 ετών, πρώην εργάτης και συνδικαλιστής, πρόκειται να λάβει την εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση.

Οι σημερινές εκλογές είναι ιστορικές για το κόμμα της άκρας δεξιάς Δημοκράτες της Σουηδίας, που γίνονται το τρίτο σε δύναμη κόμμα στη χώρα, με το 10,5% των ψήφων από 5,7% το 2010. Τα άλλα κόμματα του κοινοβουλίου έχουν πάντως ουσιαστικά εξοστρακίσει την άκρα δεξιά, καθώς αρνούνται να συζητήσουν μαζί της.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι (7,1%) και το Κόμμα της Αριστεράς (6,6%) συγκεντρώνουν συνολικά το 44,8% των ψήφων. Ο κεντροδεξιός συνασπισμός της απερχόμενης κυβέρνησης συγκεντρώνει το 39,7%.

Αυτό το αποτέλεσμα, εάν επαληθευτεί, θα σημάνει το τέλος της πολιτικής κυριαρχίας του 49χρονου πρωθυπουργού Φρέντρικ Ράινφελτ, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και οκτώ χρόνια.

Οι εκλογές αυτές εξάλλου ενδέχεται να σημάνουν την είσοδο στο Κοινοβούλιο του κόμματος Φεμινιστική Πρωτοβουλία, που φέρεται ότι συγκεντρώνει το 4% των ψήφων, ακριβώς το όριο για να μπει στη Βουλή.

Πάντως μια άλλη τηλεφωνική έρευνα που διεξήχθη αφότου έκλεισαν οι κάλπες εμφανίζει μια αισθητά διαφορετική εικόνα, δίνοντας στην κεντροαριστερή και αριστερή συμμαχία 44% και στην κεντροδεξιά του Ράινφελτ 43%. Κατά την ίδια έρευνα οι Δημοκράτες της Σουηδίας συγκεντρώνουν 8,3% και η Φεμινιστική Πρωτοβουλία 4,4%.

Οι σοσιαλδημοκράτες πρόβαλαν στην προεκλογική τους εκστρατεία σχέδια για την αύξηση των δαπανών κατά 40 δισεκ. κορόνες (περίπου 4,3 δισεκ. ευρώ) για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, των δαπανών για την παιδεία και την υγεία, έπειτα από οκτώ χρόνια μειώσεων των φόρων και φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων.

Η ανεργία στη Σουηδία έχει φθάσει σε υψηλό επίπεδο (8%), πλήττοντας ιδίως τους μετανάστες και τους νέους, ενώ η φούσκα των ακινήτων απειλεί την οικονομική σταθερότητα. Οι εκτεταμένες ταραχές που σημειώθηκαν πέρυσι σε φτωχές συνοικίες όπου ζουν κυρίως μετανάστες έδειξε ότι μεγεθύνεται μια τάξη εξαθλιωμένων στη Σουηδία- όπου καταγράφεται η ταχύτερη αύξηση των ανισοτήτων στον ΟΟΣΑ.

Ο Λεβέν θα έχει κάθε άλλο παρά εύκολο έργο, την ώρα που οι Πράσινοι και το Αριστερό Κόμμα δεν έχουν ακόμη καταστήσει σαφές εάν θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση.

Η δυσαρέσκεια που σηματοδοτεί η ψήφος στους Δημοκράτες της Σουηδίας θα αποτελέσει επίσης μια πρόκληση για τον Λεβέν, ο οποίος θα κληθεί να διαχειριστεί το πιεστικό πρόβλημα της μετανάστευσης: στη χώρα των 9,7 εκατ. πολιτών αναμένονται μόνο φέτος 80.000 μετανάστες και πρόσφυγες.

Μπ.Γ.