Ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας Γιούρι Πρόνταν δήλωσε την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση της χώρας θα πρέπει να υιοθετήσει φέτος τον χειμώνα ορισμένα αντιλαϊκά μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας εάν η Ρωσία δεν ξαναρχίσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου, που έχουν διακοπεί από τον Ιούνιο.

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom σταμάτησε να εφοδιάζει την Ουκρανία λόγω της διαμάχης τους για ένα χρέος πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και τη συνεχιζόμενη διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου μετά την ανατροπή, τον Φεβρουάριο, του φιλορώσου ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Η Ουκρανία εισήγαγε πέρσι από τη Ρωσία το μισό φυσικό αέριο που χρειάστηκε για να καλύψει τις ανάγκες της. Επί του παρόντος προσπαθεί να αντισταθμίσει τις απώλειες εισάγοντας ρωσικό αέριο από τους Ευρωπαίους συμμάχους της μέσω του συστήματος της «αντίστροφης ροής».

«Πιστεύω ότι μπορούμε να βγάλουμε το φθινόπωρο και τον χειμώνα όμως θα πρέπει να υιοθετήσουμε μάλλον αντιδημοφιλή μέτρα, όπως ορισμένα που θα έχουν ως στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας» είπε ο Πρόνταν κατηγορώντας τη Ρωσία ότι «χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως πολιτικό εργαλείο».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Πέμπτης τους υπουργούς Ενέργειας της Ρωσίας και της Ουκρανίας σε ένα νέο γύρο συνομιλιών για το φυσικό αέριο στις 20 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ.

Το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας επιβεβαίωσε ότι «έλαβε μια πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» για μια τριμερή συνάντηση όμως «η ημερομηνία και ο τόπος της συνάντησης» είναι ακόμη υπό συζήτηση.