Με τον χρόνο να μετρά πλέον αντίστροφα για τις προγραμματικές του δηλώσεις και την κρίσιμη ψηφοφορία για την παροχή (ή μη…) ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα του κυβέρνηση, ο Μανουέλ Βαλς εξεγέρθηκε χθες εναντίον αυτού που αποκάλεσε «France bashing» (κάτι σαν αδιάκοπο σφυροκόπημα της Γαλλίας, εν προκειμένω από τους ίδιους τους Γάλλους), χαρακτηρίζοντάς το «ειλικρινά αφόρητο».

«Δεν μπορούμε να μιλάμε έτσι για τη Γαλλία. Η Γαλλία, δεν παύω να το επαναλαμβάνω, είναι μία πολύ μεγάλη χώρα» δήλωσε ο γάλλος πρωθυπουργός καλώντας τους συμπατριώτες του, και δη τους δημοσιογράφους, να μη σκιαγραφούν «ένα ταμπλό υπερβολικά μαύρο». Υποσχέθηκε μάλιστα πως η ομιλία που θα απευθύνει την ερχόμενη Τρίτη στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση θα είναι μια ομιλία «συσπείρωσης», «εμπιστοσύνης», αλλά επίσης –«συγγνώμη που το λέω σε μια τέτοια στιγμή», σημείωσε με μια δόση ειρωνείας –«αισιοδοξίας». Το χθεσινό ρεπορτάζ της «Μοντ» από τα άδυτα του Ελιζέ, πάντως, μόνο αισιοδοξία δεν ανέδιδε.

ΓΚΑΛΟΠ. «Ο Φρανσουά Ολάντ και οι συνεργάτες του», σημείωνε η γαλλική εφημερίδα, «προετοιμάζουν τη συνέντευξη Τύπου της 18ης Σεπτεμβρίου μέσα σε ζοφερή ατμόσφαιρα».

Και μια νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ifop για λογαριασμό του «Φιγκαρό Μαγκαζίν» εμφάνισε χθες το 62% των Γάλλων να πριμοδοτεί τη «λύση» της παραίτησης του Φρανσουά Ολάντ έναντι της διάλυσης της Εθνοσυνέλευσης (54%) και της αλλαγής πρωθυπουργού (41%). Τον παρατηρητή ξενίζει κάπως το γεγονός ότι στους ερωτηθέντες δεν δόθηκε η δυνατότητα να απαντήσουν «κανένα από τα τρία». Σε κάθε περίπτωση, 61% εξέφρασε την εκτίμηση πως ο Ολάντ θα παραμείνει στη θέση του έως το τέλος της θητείας του, το 2017 –όπως ξεκαθάρισε και ο ίδιος.

«Γνωρίζαμε πως θα ήταν δύσκολη η rentrée –η επιστροφή του Σεπτεμβρίου –αλλά όλα αυτά ξεπερνούν κάθε όριο» δήλωσε ένας ολαντικός υπουργός. «Είμαστε στον πάτο του πηγαδιού» ομολόγησε ένα άλλο «μέλος της ομάδας του Ελιζέ».

«Κάθε φορά νομίζουμε ότι αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι το χειρότερο. Μέχρι την επόμενη φορά», «διόρθωσε» ένας τρίτος την εικόνα, μετατρέποντας τον «πάτο του πηγαδιού» σε απύθμενη άβυσσο.

ΤΡΙΠΛΟ ΧΤΥΠΗΜΑ. Τα αρνητικά οικονομικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη το Ελιζέ τα γνώριζε, φυσικά, πριν από τη rentrée. Οπως επισήμανε όμως ο υπουργός Γεωργίας, ο Στεφάν λε Φολ, παλιός φίλος του Ολάντ, «κανείς δεν είχε προβλέψει την αλληλουχία Αρνό Μοντμπούρ, Βαλερί Τριερβελέρ και Τομά Τεβενού», τα τρία «κακά» που ενέσκηψαν απανωτά. «Δύναμη απέναντι στις δοκιμασίες» είναι το σύνθημα που φέρεται να έχει δώσει ο γάλλος πρόεδρος στους συνεργάτες του. «Υπομένω για να παραμείνω ζωντανός» συνόψισε η «Μοντ». «Η στάση είναι πιο άβολη από ποτέ αλλά δεν του απομένουν παρά μόνο αυτό και οι θεσμοί της Πέμπτης Δημοκρατίας για να τον προστατεύσουν».

Ποντάρουν στον Σαρκοζί!

Σύμφωνα με τη «Μοντ», πολλοί στενοί συνεργάτες του γάλλου προέδρου ελπίζουν πλέον μόνο σε έναν αντιπερισπασμό από την αντιπολίτευση. «Ο Σαρκοζί θα επιστρέψει. Αυτό θα επικεντρώσει την προσοχή σε κάτι άλλο» δήλωσε στην εφημερίδα ένας υπουργός…