Στις 10.30 το πρωί της Παρασκευής θα εκδοθεί από το δικαστήριο της Πρετόρια η ετυμηγορία για τον Οσκαρ Πιστόριους ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία της φίλης του Ρίβα Στέενκαμπ.

Η δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα δήλωσε ότι δεν μπορεί να υιοθετήσει τη θέση του φόνου εκ προμελέτης κατά του κατηγορούμενου, γεγονός που προκάλεσε σάλο σε μέρος του ποινικού κόσμου.

Το απόγευμα της Πέμπης η νοτιοαφρικανή δικαστής διέκοψε την ακροαματική διαδικασία. Την Παρασκευή αναμένεται να ανακοινώσει αν ο Πιστόριους είναι ένοχος ή όχι για ανθρωποκτονία (εξ αμελείας ή όχι).

«Ο Οσκαρ Πιστόριους ενήργησε υπερβολικά γρήγορα και έκανε υπερβολική χρήση βίας, κυρίως αμελώντας να καλέσει σε βοήθεια την ασφάλεια, αντί να πυροβολήσει εναντίον αυτού που πίστευε ότι ήταν ένας διαρρήκτης και σκοτώσει έτσι τη φίλη του το 2013. Στις συνθήκες αυτές, είναι σαφές πως επέδειξε αμέλεια», δήλωσε η δικαστής.

Προτού ακόμη τελειώσει η ανάγνωση της ετυμηγορίας, άρχισαν ήδη να διατυπώνονται έντονες επικρίσεις κατά της δικαστού επειδή απέκλεισε το ενδεχόμενο να καταδικαστεί ο Πιστόριους για δολοφονία.

«Εχω σοκαριστεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ποινικολόγος Μάρτιν Χουντ αφού άκουσε τη δικαστή να αποκλείει την καταδίκη για δολοφονία. «Πιστεύω ότι θα επικριθεί από τον κόσμο της δικαιοσύνης», δήλωσε ο δικηγόρος του Γιοχάνεσμπουργκ.

«Το γενικό αίσθημα είναι ότι η δικαστής έκανε λάθος (…). Το γενικό αίσθημα στη δικαστική κοινότητα είναι πως είναι ένοχος για φόνο», συνέχισε ο Χουντ.

Ο Τζέιμς Γκραντ, καθηγητής ποινικού δικαίου στο πανεπιστήμιο Βιτς του Γιοχάνεσμπουργκ υπογράμισε από την πλευρά του πως η εισαγγελία μπορεί να ασκήσει έφεση αν εκτιμά πως η δικαστής έσφαλε.

«Πώς μπορείτε να πυροβολείτε εσκεμμένα τέσσερις φορές στην πόρτα μιας τουαλέτας και να μην φανταστείτε την πιθανότητα ότι μπορεί να σκοτώσετε κάποιον στο εσωτερικό;», έγραψε στο Twitter.

«Εγώ και μερικοί άλλοι είμαστε άναυδοι από την απόφαση αυτή», δήλωσε ο δικηγόρος Ντέιβιντ Ντάντιτς, ενώ εξέφρασε την έκπληξή του για την ταχύτητα με την οποία η δικαστής παρουσίασε την ετυμηγορία της, ενώ οι ειδικοί περίμεναν πως η ανάγνωση θα διαρκούσε δύο, ακόμη και τρεις ημέρες.

Ο Πιστόριους βρέθηκε από το πρωί της Πέμπτης στη δικαστική αίθουσα των δικαστηρίων της Πρετόρια. Η διαδικασία επεφύλασσε εκπλήξεις: η δικαστής χαρακτήρισε αναξιόπιστους ορισμένους μάρτυρες, ενώ υπογράμμισε ότι η κάλυψη της υπόθεσης από τα ΜΜΕ ενδεχομένως «να μόλυνε τις αναμνήσεις τους».

Η δικαστής επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος πίστεψε εσφαλμένα ότι η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο τη στιγμή που πυροβόλησε, σκοτώνοντας την φίλη του στην τουαλέτα του διαμερίσματός του.

«Προκύπτει λοιπόν ότι ο κατηγορούμενος θεωρούσε ότι η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο και δεν μπορεί κατά συνέπεια να θεωρηθεί ένοχος για δολοφονία εκ προμελέτης», δήλωσε η Τοκοζίλε Μασίπα η οποία παράλληλα σημείωσε πως «οεισαγγελέας δεν απέδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο κατηγορούμενος είναι ένοχος για φόνο εκ προμελέτης».

Αυτό σημαίνει ότι ο Πιστόριους γλίτωσε από ποινή κάθειρξης 25 ετών έως ισόβια.

Η δικαστής απάλλαξε τον Πιστόριους από όλες τις κατηγορίες για φόνο εκ προμελέτης και απέμεινε να αποφανθεί για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας (εξ αμελείας ή όχι).

Προηγουμένως, η δικαστής έκρινε ότι ο κατηγορούμενος ενεργούσε με πλήρη συναίσθηση, όταν πήρε το όπλο και πυροβόλησε κατά του θύματος «και εκείνη τη στιγμή είχε την ικανότητα να διαχωρίσει το καλό από το κακό και ότι ήταν σε θέση να ενεργήσει σύμφωνα με τη διάκριση αυτή».

Η δικαστής έκρινε επίσης ότι η κατάθεση του Οσκαρ Πιστόριους υπήρξε «ανακριβής και αόριστη».

Η νοτιοαφρικανή δικαστής η οποία θα κρίνει την ενοχή ή μη του Οσκαρ Πιστόριους για τον φόνο της φίλης του το 2013, απέρριψε κρίσιμες μαρτυρίες γειτόνων του κατηγορούμενου κρίνοντας ότι δεν είναι αξιόπιστες.

Η δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα, εξήγησε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία για την εντιμότητα των μαρτύρων και, μάλιστα, τους ευχαρίστησε «διότι αφιέρωσαν χρόνο και χρήματα για να βοηθήσουν το δικαστήριο».Ωστόσο, έκρινε ότι έσφαλαν στην ερμηνεία αυτών που άκουσαν.

«Η μαρτυρία αυτής της μάρτυρος (Μισέλ Μπέργκερ, κατοίκου της γειτονικής του Πιστόριους κατοικίας) και του συζύγου της επικρίθηκε δικαίως (από την υπεράσπιση), δεν είναι αξιόπιστη κατά την κρίση μου», είπε η δικαστής.

«Πρέπει να απορριφθεί στο σύνολό της» πρόσθεσε επισημαίνοντας την μεγάλη απόσταση, περίπου εκατό μέτρων , ανάμεσα στην κατοικία του Πιστόριους και το σημείο όπου η μάρτυρας βρισκόταν τη στιγμή των γεγονότων.

Από γενικής απόψεως, η δικαστής αιτιολόγησε για ποιον λόγο θεωρεί ότι οι περισσότεροι μάρτυρες κατηγορίας, αλλά και υπεράσπισης έδωσαν έναν «ανακριβή» απολογισμό των γεγονότων, τονίζοντας ότι ούτε η ανθρώπινη αντίληψη ούτε η μνήμη είναι «αλάθητες».

«Κατά τη γνώμη μου, δεν κατόρθωσαν να κάνουν διαφοροποίηση ανάμεσα σε αυτό που εγνώριζαν προσωπικά και σε αυτό που άκουσαν να λέγεται από άλλους ή από τα μέσα ενημέρωσης», είπε.

«Είναι γεγονός ότι η υπόθεση προσέλκυσε μεγάλη προβολή από τα μέσα ενημέρωσης, ιδιαίτερα αμέσως μετά το γεγονός, και το γεγονός ότι έγινε θέμα συζήτησης σε πολλά σπίτια, δεν βοήθησε επίσης», είπε.

Αναφερόμενη στις προσπάθειες της κατηγορούσας αρχής και της υπεράσπισης να περιγράψουν τη σχέση του ζευγαριού ως προβληματική και ανταγωνιστική ή ως ειδυλιακή αντίστοιχα, η δικαστής δήλωσε ότι ούτε η μία ούτε η άλλη εκδοχή είναι πειστική.

«Ούτε τα στοιχεία υπέρ μίας ειδυλλιακής ερωτικής σχέσης, ούτε τα στοιχεία υπέρ μίας τεταμένης σχέσης δεν μπορούν να βοηθήσουν αυτό δικαστήριο να δημιουργήσει πεποίθηση για το αν ο κατηγορούμενος είχε την πρόθεση να σκοτώσει το θύμα του», είπε.

Καμία από τις δύο εκδοχές «δεν αποδεικνύει τίποτε», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι μία ερωτική σχέση είναι εξ ορισμού «δυναμική και απρόβλεπτη τον περισσότερο χρόνο».

Σημειώνεται ότι η κατηγορούσα αρχή ζητούσε την καταδίκη του νοτιοαφρικανού ολυμπιονίκη και παραολυμπιονίκη για φόνο εκ προμελέτης της φίλης του Ρίβα Στέενκαμπ, που επισύρει ποινή από κάθειρξη 25 ετών έως ισόβια.

Ο ίδιος επέμεινε κατά τη διάρκεια της δίκης ότι την πυροβόλησε εκλαμβάνοντάς την για κακοποιό.