«Χρειάζεται θάρρος για να αντισταθεί κανείς σε αυτόν τον χείμαρρο, το έχω και θα παραμείνω στο πόστο μου» διακήρυξε ο Φρανσουά Ολάντ στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Νουβέλ Ομπζερβατέρ» –στην ίδια συνέντευξη όπου περιέγραψε πώς βίωσε ως «χτύπημα εις βάρος ολόκληρης της ζωής του» τις κατηγορίες περί περιφρόνησης των φτωχών που του αποδίδει η Βαλερί Τριερβελέρ. Αλλά ο γάλλος πρόεδρος δεν ήταν ο μόνος που μίλησε χθες. «Μίλησαν» και τα νέα οικονομικά στοιχεία της Γαλλίας, επιβεβαιώνοντας την αποτυχία της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής. Μίλησε επίσης ο αποπεμφθείς υπουργός Οικονομίας, ο Αρνό Μοντμπούρ, σε μια παράλληλη συνέντευξή του με τον οικονομολόγο Τομά Πικετί, κατηγορώντας τον Ολάντ ότι εφαρμόζει το πρόγραμμα της γερμανικής Δεξιάς και περιμένει την ανάπτυξη «όπως περιμένουμε τον Γκοντό». Μέσα σε αυτή την οχλοβοή μιας πρωτοφανούς κρίσης θα διεκδικήσει ψήφο εμπιστοσύνης για τη νέα του κυβέρνηση ο Μανουέλ Βαλς την ερχόμενη Τρίτη.

Τα στοιχεία. Οπως ανακοίνωσε χθες ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, η ανάπτυξη στη Γαλλία αναμένεται να διαμορφωθεί το 2014 στο 0,4% αντί του 1% που προβλεπόταν, ο πληθωρισμός στο 0,5% αντί του 1,2% που ήλπιζε η κυβέρνηση και το έλλειμμα στο 4,4% του ΑΕΠ αντί του 3,8% που είχε θέσει ως στόχο. Ο απώτατος στόχος της μείωσης του ελλείμματος στο 3% αναβάλλεται από το 2015 για το… 2017. Και αυτό σημαίνει ότι η Γαλλία μπαίνει και επισήμως σε τροχιά σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες, και δη το Βερολίνο, μιας και διεκδικεί νέα διετή παράταση, παράλληλα με την απομάκρυνση από το δόγμα της λιτότητας. Οπως επίσης ότι η γαλλική κυβέρνηση θα πρέπει, πέραν της περικοπής των 50 δισ. ευρώ στις δημόσιες δαπάνες έως το 2017 που έχει ήδη εξαγγείλει, να εξοικονομήσει «λόγω της αδυναμίας του πληθωρισμού» ακόμη 2 δισ. «Με επώδυνα κατά πάσα πιθανότητα μέτρα, ιδιαίτερα όσον αφορά τις δαπάνες για την υγεία» εκτιμά η «Μοντ». «Και σοβαρούς τριγμούς, ενόψει, με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Η παράλληλη συνέντευξη. Λύνοντας για πρώτη φορά τη σιωπή του μετά την αποπομπή του από την κυβέρνηση και τον ανασχηματισμό που ακολούθησε, ο Μοντμπούρ θέλησε να κάνει τη ζωή λίγο πιο δύσκολη ακόμα στον γάλλο πρόεδρο. «Η αλήθεια είναι πως οι Γάλλοι ψήφισαν την Αριστερά και βρέθηκαν με το πρόγραμμα της γερμανικής Δεξιάς» δήλωσε μιλώντας στο περιοδικό «Λεζ Ενροκιπτίμπλ». Και αυτή την άποψη τη συμμερίζεται και ο σταρ οικονομολόγος Τομά Πικετί, ο συγγραφέας του μπεστ σέλερ «Το Κεφάλαιο στον 21ο αιώνα», ο οποίος χαρακτήρισε, στο ίδιο περιοδικό, «καταστροφική» την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Αλλά ο Μοντμπούρ δεν περιορίστηκε στις πολιτικές κρίσεις. Περιέγραψε έναν Φρανσουά Ολάντ πεισματάρη και απομονωμένο, που επιδεικνύει «μεγάλη σταθερότητα στα λάθη», αρνείται κάθε αντίθετη άποψη, και έδωσε υπερβολικά μεγάλη έμφαση στον περιορισμό των ελλειμμάτων: «Το θέμα της ανάπτυξης αντιμετωπίστηκε σαν ένα έλεος που έπρεπε να πέσει από τον ουρανό, που ο πρόεδρος περίμενε όπως περιμένουμε τον Γκοντό».

Και ο Ολάντ. «Καμία δημοσκόπηση, καμία πολιτική αναταραχή δεν θα με κάνουν να φύγω» διαβεβαίωσε ο γάλλος πρόεδρος στη συνέντευξή του στον Σερζ Ραφί. «Λένε πως το Σύνταγμα με προστατεύει. Είναι αλήθεια. Αλλά με προστατεύουν και η προσωπική μου σύσταση, το DNA μου, η σχέση μου με τους Γάλλους, το να βρίσκομαι στην υπηρεσία τους, την υπηρεσία των απλών ανθρώπων, των ευάλωτων ανθρώπων». Με τους αντάρτες Σοσιαλιστές να απειλούν με «συλλογική αποχή» την ερχόμενη Τρίτη στην Εθνοσυνέλευση, ο γάλλος πρόεδρος έστειλε μήνυμα συσπείρωσης, επισήμανε πως «σε μια τόσο δύσκολη περίοδο, όποιες και αν είναι οι αποκλίσεις στο στρατόπεδο της Αριστεράς, η ενότητα είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ». Επέμεινε πως έχει εμπιστοσύνη στην Αριστερά, «παρά τις αμφιβολίες που τη διακατέχουν». Η ερχόμενη Τρίτη, σε κάθε περίπτωση, θα είναι μία από τις πιο κρίσιμες ημέρες στη σύγχρονη γαλλική Ιστορία.