Η Ιταλία θα προχωρήσει στην εφαρμογή ενός σχεδίου για την ιδιωτικοποίηση κρατικών εταιρειών, όμως ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέο Ρέντσι δεν θεωρεί προτεραιότητα την πώληση μεριδίων των εταιρειών ενέργειας Eni και Enel, δήλωσε ο ίδιος στην οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore.

Η Ιταλία, το δημόσιο χρέος της οποίας είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην ευρωζώνη ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, ανακοίνωσε πέρυσι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

Οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν στόχο να συγκεντρωθεί το αντίστοιχο του 0,7% του ύψους 1,6 τρισ. ευρώ ιταλικού ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 11 δισ. ευρώ, όμως η αβεβαιότητα στις αγορές ανάγκασε το υπουργείο Οικονομικών να καθυστερήσει τμήματα του προγράμματος, περιλαμβανομένης της προγραμματισμένης πώλησης ενός μεριδίου της επιχείρησης των ιταλικών ταχυδρομείων Poste Italiane.

«Δεν βλέπω ως προτεραιότητα τη μείωση των κρατικών μεριδίων σε δύο εταιρείες (Eni και Enel) οι οποίες έχουν μεγάλες δυνατότητες και οι τιμές των μετοχών τους μπορεί να αυξηθούν περαιτέρω», δήλωσε ο Ρέντσι, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η κυβέρνηση, η οποία πασχίζει να διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία καθώς η οικονομία έχει πέσει και πάλι σε ύφεση, θα μειώσει τις δημόσιες δαπάνες κατά 20 δισ. ευρώ τον ερχόμενο χρόνο, διευκρίνισε επίσης ο Ρέντσι.

Η κυβέρνηση Ρέντσι δεν σχεδιάζει να λάβει φέτος πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και μελετά έκτακτα μέτρα για τη μείωση του δημόσιου χρέους, το οποίο ανέρχεται σε 2 τρισ. ευρώ.