Δικαστήριο στη Φρανκφούρτη απαγόρευσε προσωρινά σε ολόκληρη τη Γερμανία την εφαρμογή Uber που δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες να καλούν ταξί και να πληρώνουν την κούρσα με ένα απλό άγγιγμα στο κινητό τους.

Η ένωση οδηγών ταξί της Γερμανίας – που θεωρεί την εφαρμογή αθέμιτο ανταγωνισμό – μήνυσε το Uber, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει τους νόμους μετακίνησης.

Η εταιρεία μπορεί να αντιμετωπίσει πρόστιμο έως 250.000 ευρώ ανά μετακίνηση. Θα ακολουθήσει νέα ακρόαση σε δικαστήριο.

Η εφαρμογή λειτουργεί ως διαμεσολαβητής μεταξύ ενός οποιουδήποτε πελάτη (αρκεί μόνο το κατέβασμα και η εγγραφή στην εφαρμογή) και εγγεγραμμένων οδηγών ιδιωτικών οχημάτων που μεταφέρουν επ’ αμοιβή ανάλογα με τη διαδρομή (ακριβώς όπως τα ταξί).

Τα οχήματα περιλαμβάνουν από απλά ΙΧ μέχρι πολυτελή σεντάν και οχήματα ελεύθερου χρόνου (SUV), συνδυάζοντας με αυτόν τον τρόπο υπηρεσίες τύπου ταξί ή ενοικίασης λιμουζινών.

Η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δηλώνει ότι θα εξακολουθήσει να προσφέρει το application, παρά την απαγόρευση.

«Δεν μπορείς να βάλεις φρένο στην πρόοδο» ανέφερε η εταιρεία. «Η Uber θα συνεχίσει τη λειτουργία της και θα προσφέρει τις υπηρεσίες συνεπιβίβασης μέσω του app της σε όλη τη Γερμανία» τονίζει η ανακοίνωση.

Η εταιρεία δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση και θα «εξαντλήσει όλες τις νομικές πιθανότητες».

Η εφαρμογή λειτουργεί σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, ανάμεσά τους στο Βερολίνο, το Παρίσι και το Λονδίνο.

Οι επαγγελματίες οδηγοί ταξί σε πολλές πόλεις της Ευρώπης είχαν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις τον Ιούνιο, ζητώντας να μπει τέλος στην εφαρμογή.