Η Τσεχική Δημοκρατία θέλει να τροποποιηθούν μερικά τμήματα των νέων εμπορικών μέτρων που προτείνει η ΕΕ εναντίον της Ρωσίας, δήλωσε την Τρίτη ο τσέχος πρωθυπουργός Μπόχουσλαβ Σομπότκα, προειδοποιώντας πως η κλιμάκωση των κυρώσεων είναι επικίνδυνη.

Οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν σε σύνοδο κορυφής το σαββατοκύριακο πως η άμεση εμπλοκή ρωσικών στρατευμάτων στον πόλεμο στην ανατολική και τη νότια Ουκρανία απαιτεί την ενίσχυση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί ως τώρα, εκτός αν η Ρωσία αποσύρει τους στρατιώτες της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να ετοιμάσει μέχρι αύριο το τελικό σχέδιο των νέων κυρώσεων εναντίον της Μόσχας λόγω της εμπλοκής της στην Ουκρανία και οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα αποφασίσουν για την τελική μορφή του πακέτου την Παρασκευή.

Η Ρωσία αρνείται ότι έχει στείλει στρατεύματα ή τεθωρακισμένα πέραν των συνόρων της.

Το σχέδιο των κυρώσεων έχει διχάσει τους ηγέτες της ΕΕ. Ο Σομπότκα, μετά τη σύνοδο κορυφής του σαββατοκύριακου, επιφυλάχθηκε του δικαιώματός του να φέρει αντίρρηση σε νέα μέτρα και αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητά τους.

Αφού παρέλαβε τις προτάσεις από τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα στα τσεχικά μέσα ενημέρωσης πως η χώρα θα διατυπώσει υποδείξεις, τις οποίες δεν διευκρίνισε, πάνω στις προτάσεις, αλλά επισήμανε επίσης ένα ευρύτερο πρόβλημα στην προσέγγιση της ΕΕ.

«Η Ευρώπη δεν θα πρέπει να βλάπτει τον εαυτό της με κυρώσεις. Θεωρώ πως η κλιμάκωση των κυρώσεων είναι ένα πολύ επικίνδυνο πράγμα», δήλωσε.

«Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή δεν είναι απλώς να αξιολογηθεί η πρόταση της Επιτροπής, σε μια προσπάθεια να τροποποιηθεί ώστε να βλάπτει όσο το δυνατόν λιγότερο την Τσεχική Δημοκρατία και τα εθνικά μας συμφέροντα», πρόσθεσε σε σχόλια που μεταδόθηκαν από τη δημόσια τηλεόραση της Τσεχίας.

«Το πρόβλημα είναι πως, αν οι κυρώσεις κλιμακωθούν τώρα, θα υπάρξει αντίδραση από τη Ρωσία και δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε αυτή τη στιγμή ποιες επιπτώσεις θα έχει το επόμενο κύμα των κυρώσεων της Ρωσίας σε βάρος των χωρών της ΕΕ», εξήγησε.

Η τσεχική κυβέρνηση θα συζητήσει αύριο, Τετάρτη, τα προτεινόμενα μέτρα.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο έχει χαρακτηρίσει τις κυρώσεις «χωρίς νόημα και αντιπαραγωγικές» και έχει απειλήσει να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε μέτρα μπορεί να βλάπτουν τα συμφέροντα της Σλοβακίας. Η Αυστρία και η Ουγγαρία είναι επίσης επιφυλακτικές.