Ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε τη Δευτέρα για τον κίνδυνο ενός πολέμου «όχι μόνο στην ανατολική Ουκρανία», σε ομιλία του με την ευκαιρία της 75ης επετείου από την επίθεση της Γερμανίας εναντίον της Πολωνίας, η οποία αποτέλεσε την αφορμή για την έναρξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Στη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα οι ηγέτες των χωρών μελών «θα εξετάσουν μαζί μια νέα πολιτική η οποία θα έχει κύριο στόχο την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των ενεργειών της κοινότητας των δυτικών κρατών απέναντι στην απειλή ενός πολέμου, όχι μόνο στην ανατολική Ουκρανία», είπε ο Τουσκ.

«Υπάρχει ακόμη χρόνος να σταματήσουμε αυτούς για τους οποίους η βία, η ισχύς, η επίθεση γίνονται για μία ακόμη φορά το οπλοστάσιο μιας πολιτικής δράσης», υπογράμμισε ο Τουσκ που το Σάββατο εκλέχθηκε να διαδεχθεί τον Χέρμαν φαν Ρομπάι στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Τουσκ ζήτησε αυτή η ευρωπαϊκή και η ευρωατλαντική αλληλεγγύη «να λάβει μια πρακτική διάσταση».

«Παρακολουθώντας την τραγωδία των Ουκρανών, τον πόλεμο, γιατί πρέπει να χρησιμοποιούμε αυτόν τον όρο, γνωρίζουμε ότι ο Σεπτέμβριος του 1939 δεν μπορεί ποτέ να επαναληφθεί», σημείωσε ο πολωνός πρωθυπουργός από την πρώην πολωνική βάση του Βέστερπλατε, κοντά στο Γκντανσκ, εναντίον της οποίας επιτέθηκε τα ξημερώματα της 1ης Σεπτεμβρίου 1939 το γερμανικό κρατίδιο Σλέσβιχ- Χολστάιν ρίχνοντας τους πρώτους πυροβολισμούς του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Και άλλες τελετές για την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είναι προγραμματισμένες για το απόγευμα στο Γκντανσκ παρουσία του γερμανού προέδρου Γιοάχιμ Γκάουκ και του πολωνού ομολόγου του Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι.