Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πρέπει να αποσυρθούν από θέσεις από τις οποίες μπορούν να πλήξουν μη στρατιωτικούς στόχους στην ανατολική Ουκρανία και ότι οι συνομιλίες της «ομάδας επαφής» για την Ουκρανία στο Μινσκ της Λευκορωσίας πρέπει να έχουν ως στόχο την επίτευξη άμεσης και άνευ όρων εκεχειρίας.

«Πρέπει να εγκαταλείψουν τις θέσεις από τις οποίες μπορούν να πλήξουν τον άμαχο πληθυσμό», είπε ο Λαβρόφ απευθυνόμενος σε φοιτητές στη Μόσχα. «Υπολογίζω πολύ στο ότι οι σημερινές συνομιλίες θα αφιερωθούν πάνω από όλα στον στόχο της επίτευξης συμφωνίας για άμεση και άνευ όρων εκεχειρία».

Στις συνομιλίες που διεξάγονται τη Δευτέρα στο Μινσκ συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ρωσίας, της Ουκρανίας, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και των φιλορώσων ουκρανών αυτονομιστών.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία.

«Δεν θα υπάρξει στρατιωτική επέμβαση, τασσόμαστε υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης της σοβαρής αυτής κρίσης, αυτής της τραγωδίας», είπε.

Ωστόσο προσέθεσε πως«οι απαιτήσεις της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών για αφοπλισμό της εθνοφυλακής (των φιλορώσων αυτονομιστών) δεν είναι ρεαλιστικές».

Αναφερόμενος στις κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας, δήλωσε ότι η Ρωσία θα υπερασπισθεί την οικονομία της, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της.