Δύναμη ταχείας αντίδρασης που θα αποτελείται από τουλάχιστον 10.000 άνδρες δημιουργούν η Βρετανία και άλλες έξι χώρες προκειμένου να ενισχύσουν την ισχύ του ΝΑΤΟ απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία.

Το σχέδιο των Βρετανών πρόκειται να παρουσιαστεί επίσημα κατά τη διάρκεια της συνόδου των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί αυτήν την εβδομάδα στο Κάρντιφ της Ουαλίας. Σύμφωνα με όσα αποκάλυψαν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», στόχος των Βρετανών και των συμμάχων τους είναι η σύνθεση μιας δύναμης ταχείας ανάπτυξης που θα πραγματοποιεί συχνά στρατιωτικές ασκήσεις, ονομαστικής δυναμικότητας μιας μεραρχίας, η οποία όμως θα μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω σε σύντομο χρονικό διάστημα. Θα διαθέτει στρατό ξηράς, αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις οι οποίες θα στελεχωθούν με στρατιώτες από τη Δανία, τη Λετονία, την Εσθονία, τη Λιθουανία, τη Νορβηγία και την Ολλανδία.

Ενδιαφέρον για να συμμετάσχει στη νέα αυτή δύναμη εξέφρασε και ο Καναδάς, ενώ την ηγεσία της πρόκειται να αναλάβουν βρετανοί διοικητές. Πρότυπο για την ανάπτυξή της αποτελεί μια παρόμοια βρετανογαλλική δύναμη που θα είναι μάχιμη το 2016 και για τη σύνθεση της οποίας το Παρίσι και το Λονδίνο εργάζονται εδώ και χρόνια.

Ο βρετανός πρωθυπουργός είναι έτοιμος να ανακοινώσει την απόφασή του στις υπόλοιπες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ κατά την έναρξη των συνομιλιών της Συνόδου Κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως τις 5 του μήνα στο Νιούπορτ της Ουαλίας. Τις προηγούμενες εβδομάδες, ο Ντέιβιντ Κάμερον απέστειλε στους συμμάχους του και στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν μια επιστολή με την οποία ζητά να δοθεί στη Ρωσία, από την πλευρά της Ατλαντικής Συμμαχίας, ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «Ούτε η Συμμαχία ούτε οι χώρες-μέλη θα φοβερίζονται από τις παράνομες δράσεις της Μόσχας» σε μια περιοχή την οποία η βρετανική κυβέρνηση χαρακτηρίζει «γειτονιά του ΝΑΤΟ». «Πρέπει να αναθεωρήσουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία» υπογράμμισε ο Κάμερον.

Στόχος της επιθετικής στάσης των Βρετανών είναι να ασκήσουν πίεση στους πιο επιφυλακτικούς από τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα στη Γερμανία και την Ιταλία. Το Λονδίνο ερμηνεύει τις κινήσεις του Πούτιν ως επιθετικές πράξεις εναντίον μιας χώρας η οποία παρότι δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ αποτελεί μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας. Εως σήμερα οι επιτελείς της Ατλαντικής Συμμαχίας σέβονται απόλυτα τις πάμπολλες συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με τη Μόσχα και απαγορεύουν τη μόνιμη εγκατάσταση στρατευμάτων στις χώρες-πρώην μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ κατά την επίσκεψή της στη Λετονία απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μόνιμης παρουσίας στρατιωτών του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη. Ο εσθονός υπουργός Αμυνας όμως δήλωσε στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ότι θέλει μια συμμαχική παρουσία στο έδαφος της χώρας του ως δύναμη αποτροπής.

«Δεν πρόκειται να μιλήσουμε για μόνιμη εγκατάσταση, αλλά για αρμόζουσα παρουσία» είπε ανώτατος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. Το τι ακριβώς θα σημαίνει αυτός ο όρος δεν έχει διευκρινιστεί. Το κρίσιμο ερώτημα είναι με ποιον ακριβώς τρόπο το σχέδιο δράσης θα αναφέρεται στα «σύνορα» του ΝΑΤΟ, δηλαδή στη Βαλτική και την Ανατολική Ευρώπη.

Η χρήση των δυνάμεων ταχείας δράσης, οι οποίες δεν εγκαθίστανται σε «μόνιμη βάση» αλλά πραγματοποιούν ελιγμούς και ασκήσεις κοντά στα σύνορα των ανατολικών χωρών της Ευρώπης με τη Ρωσία, ενδέχεται να αποτελέσει, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, τον τρόπο με τον οποίο θα ξεπεράσει το ΝΑΤΟ το εμπόδιο των όποιων συμφωνιών. Ταυτόχρονα θα δώσει στη Ρωσία το μήνυμα ότι η Δύση θεωρεί «μη φιλικές» τις επιλογές της στην Ουκρανία.

Σε επιφυλακή ο σουηδικός στρατός!

Η Βρετανία δεν είναι η μοναδική χώρα πουπαίρνει στα σοβαρά την απειλή της Ρωσίας.H κυβέρνηση της Στοκχόλμης έθεσε σε κατάσταση επιφυλακής τις ένοπλες δυνάμεις, αυξάνοντας τις στρατιωτικές δραστηριότητες συλλογής πληροφοριών στην περιοχή της Βαλτικής.