Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν ένα τηλεχειριζόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος που πέρασε από τη Συρία σε εναέριο χώρο ελεγχόμενο από τις ισραηλινές αρχές, πάνω από τα Υψίπεδα του Γκολάν.

Δεν είναι μέχρι στιγμής ξεκάθαρο σε ποιον ανήκε το αεροσκάφος αυτό ή η φύση της αποστολής του, η κατάρριψή του πάντως έγινε σε μια περιοχή που μαίνονται μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του καθεστώτος της Συρίας και των ανταρτών, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν διαχυθεί στο ισραηλινό έδαφος.

Σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε, ο ισραηλινός στρατός διευκρίνισε πως το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από έναν αντιαεροπορικό πύραυλο του συστήματος Patriot κοντά στο μεθοριακό πέρασμα Κουνέιτρα, στα σύνορα των κατεχόμενων από το Ισραήλ Υψιπέδων του Γκολάν και της Συρίας.

Μαχητές του Μετώπου αλ Νόσρα έχουν εμπλακεί επανειλημμένα σε μάχες με το συριακό στρατό και προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο του περάσματος στην Κουνέιτρα, το οποίο ελέγχει ο ΟΗΕ.

Ένα απόσπασμα 44 κυανοκράνων του ΟΗΕ από τα νησιά Φίτζι αιχμαλωτίστηκε στη συριακή πλευρά των Υψιπέδων του Γκολάν από ισλαμιστές μαχητές την περασμένη Πέμπτη, και σύμφωνα με τον στρατό των νησιών διεξάγονται διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή τους.

Πάνω από 70 Φιλιππινέζοι κυανόκρανοι οι οποίοι είχαν παγιδευτεί από τους ισλαμιστές σε μια διαφορετική περιοχή των συνόρων είναι πλέον ασφαλείς, όπως ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη και οι αρχές στη Μανίλα.

Το Ισραήλ κατέλαβε μια έκταση 1.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων στα Υψίπεδα του Γκολάν στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967, την οποία ακολούθως προσάρτησε, απόφαση που ουδέποτε έχει αναγνωρίσει η διεθνής κοινότητα.

Έχει ενισχύσει τα μέτρα φρούρησης της περιοχής μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, πριν από τρία χρόνια. Πυρά πυροβολικού και ρουκέτες από τη Συρία έχουν πλήξει σε ορισμένες περιπτώσεις περιοχές ελεγχόμενες από το Ισραήλ.

Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο συνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ, δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του έχουν επιδείξει αυτοσυγκράτηση σε αρκετές περιπτώσεις, «αλλά έχουμε πει επανειλημμένως ότι θα αντιδράσουμε σε κάθε παραβίαση της ισραηλινής εθνικής κυριαρχίας και συνεχίζουμε να πράττουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να προασπίσουμε την ασφάλεια των πολιτών του κράτους του Ισραήλ».

Επισήμως, το Ισραήλ και η Συρία βρίσκονται ακόμη σε εμπόλεμη κατάσταση, αλλά η γραμμή της εκεχειρίας χαρακτηρίζεται σχετικά ήσυχη μετά την κατάπαυση του πυρός το 1974.