Για «χιλιάδες ξένους στρατιώτες και εκατοντάδες τανκ» σε ουκρανικό έδαφος έκανε λόγο ο ουκρανός πρόεδρος, ζητώντας από την ΕΕ «να απαντήσει καταλλήλως» στη Ρωσία για την «εισβολή» στρατιωτών της σε ουκρανικό έδαφος.

Ο ουκρανικός στρατός είχε λίγο νωρίτερα ανακοινώσει ότι ρωσικά τανκ «κατέστρεψαν σχεδόν κάθε σπίτι» σε μία μικρή πόλη της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο στρατός ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του αποσύρθηκαν στα σύνορα με την πόλη Λουχάνσκ, μετά τις πιέσεις των αυτονομιστών.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον ουκρανό πρόεδρο, ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προειδοποίησε τη Ρωσία να μην «υποτιμά την θέληση και την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξει τις αρχές και τις αξίες της».

Ζήτησε, πάντως, να υπάρξει πολιτική λύση, πριν η κρίση φτάσει σε σημείο «χωρίς επιστροφή».

Ο Μπαρόζο είπε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη για «ισχυρά και ξεκάθαρα» μέτρα κατά της Ρωσίας, αφήνοντας, όμως, ανοιχτή την πόρτα για μία πολιτική λύση. Τόνισε, επίσης, ότι η ΕΕ δεν επιθυμεί μία αντιπαράθεση με τη Μόσχα και είπε ότι ένας «νέος Ψυχρός Πόλεμος» θα είναι επιβλαβής για όλη την Ευρώπη.

Το Συμβούλιο Άμυνας και Ασφάλειας της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Ρωσία ότι συνεχίζει να στέλνει εξοπλισμό και «μισθοφόρους» στην ανατολική Ουκρανία και τόνισε ότι η ρωσική «απευθείας στρατιωτική επιθετικότητα» στην περιοχή συνεχίζεται.