Η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης, που έχει υποχωρήσει στο Τομπρούκ καθώς στην Τρίπολη κυριαρχούν οι συγκρούσεις, υπέβαλε την παραίτησή της ώστε να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση που θα «αντιπροσωπεύει ολόκληρο τον λιβυκό λαό».

Η χώρα έχει βυθιστεί στο χάος, με ομάδες πολιτοφυλακής να ελέγχουν την πρωτεύουσα και να έχουν αποκαταστήσει το «Εθνικό Κογκρέσο» ως παράλληλο Κοινοβούλιο.

Την αβεβαιότητα έχουν ενισχύσει τα δύο Κοινοβούλια και οι συγκρούσεις μεταξύ των διάφορων ομάδων πολιτοφυλακών, οι οποίες είχαν πολεμήσει εναντίον του Καντάφι και «ημι-ενσωματώθηκαν» αργότερα στην κρατική μηχανή.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αμπντουλάχ αλ Θίνι και οι υπουργοί του υπέβαλαν την παραίτησή τους στο Κοινοβούλιο, «τη μοναδική νόμιμη εξουσία στην χώρα» όπως τόνισαν.

Από το Κοινοβούλιο, ανέφεραν, θα πρέπει να σχηματιστεί μία κυβέρνηση που θα αντιπροσωπεύει όλη τη χώρα.

Η κυβέρνηση δεν άσκει ουσιαστικά πλέον εξουσία σε σημαντικό τμήμα της χώρας. Τα μέλη του Κοινοβουλίου είχαν εκλεγεί στις εκλογές του Ιουνίου, μετά τις οποίες οι ισλαμιστές είχαν δει τον αριθμό των εδρών τους να περιορίζεται σημαντικά.

Στο παλιότερο Εθνικό Κογκρέσο, τη θέση του οποίου θα έπαιρνε το νέο Κοινοβούλιο, οι ισλαμιστές κυριαρχούσαν. Το Εθνικό Κογκρέσο που «αποκαταστάθηκε» στην Τρίπολη απέρριπτε τη μεταβατική κυβέρνηση ως στερούμενη νομιμοποίησης.