Τελικά, έπειτα από εκατοντάδες διασώσεις αλλά και δεκάδες ναυάγια τα οποία κόστισαν τη ζωή σε χιλιάδες μετανάστες, η Ευρωπαϊκή Ενωση ενέδωσε στις πιέσεις της Ιταλίας. Κατά τη διάρκεια συνόδου που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο και η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης Σεσίλια Μάαλστρομ κατέληξαν σε συμφωνία η οποία ορίζει ότι την ευθύνη για επιτήρηση των ευρωπαϊκών υδάτων στο Στενό της Σικελίας θα τη φέρει πλέον η Ευρωπαϊκή Ενωση. Για να συμβεί αυτό προβλέπεται η οργάνωση μιας επιχείρησης με την ονομασία Frontex Plus που πρόκειται να ξεκινήσει στα τέλη Νοεμβρίου.

Ομως το πιο σημαντικό σημείο της συμφωνίας δεν αφορά τόσο την άμεση εμπλοκή των ευρωπαϊκών Αρχών στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης αλλά το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις δεν θα εισέρχονται πια σε διεθνή ύδατα. «Καθήκον της Frontex Plus», εξηγεί στην εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» ο Μικέλε Τσερκόνε, εκπρόσωπος της Μάαλστρομ, «είναι η επιτήρηση των ευρωπαϊκών συνόρων, οπότε η επιχείρηση θα αναπτυχθεί στο εσωτερικό των θαλάσσιων υδάτων της Ιταλίας, σε αντίθεση με την επιχείρηση Mare Nostrum, η δράση της οποίας εκτείνεται και στα διεθνή ύδατα».

Αυτό σημαίνει ότι τα σκάφη της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν θα εισέρχονται σε διεθνή ύδατα με στόχο την αρωγή σκαφών που βρίσκονται σε κίνδυνο ή την περισυλλογή ναυαγών. Για να αναλάβουν δράση οι ευρωπαϊκές δυνάμεις επιτήρησης, τα σκάφη των λαθρεμπόρων θα πρέπει να πλέουν στο εσωτερικό της ιταλικής θαλάσσιας επικράτειας. Σε αντίθεση με την επιχείρηση Mare Nostrum, ο στόχος της οποίας ήταν κυρίως ανθρωπιστικός –ο περιορισμός των θανάτων χιλιάδων μεταναστών στην προσπάθειά τους να φτάσουν από τις ακτές της Λιβύης στην Ιταλία -, η επιχείρηση Frontex Plus θα εστιάζει περισσότερο στη φρούρηση των ιταλικών και, κατ’ επέκταση, ευρωπαϊκών θαλάσσιων συνόρων.

Αν τύχει όμως και εντοπίσουν ένα σκάφος σε κίνδυνο που πλέει σε διεθνή ύδατα πώς θα αντιδράσουν οι δυνάμεις της Frontex Plus; «Εφαρμόζοντας όλα όσα ορίζει το Δίκαιο της Θάλασσας», απαντούν οι ιταλοί αξιωματούχοι, προσδιορίζοντας ότι πριν από την έναρξη της επιχείρησης Mare Nostrum οι Αρχές της Ιταλίας αλλά και της Μάλτας αναλάμβαναν δράση μόνο όταν τα πλοία με τους μετανάστες βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση από τις ακτές τους.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών, ο Αντζελίνο Αλφάνο και η Σεσίλια Μάαλστρομ θα αποστείλουν μια επιστολή σε όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να ζητήσουν τη συμβολή τους στη νέα αυτή επιχείρηση μέσω της προσφοράς πλοίων, τεχνικού εξοπλισμού και χρημάτων. Για τον ιταλό υπουργό Εξωτερικών η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία. «Πρόκειται για μια σημαντική ημέρα για την Ιταλία και για την Ευρώπη» δήλωσε, παραβλέποντας ωστόσο ότι η απόφαση της ΕΕ να περιοριστεί στα του οίκου της ενδέχεται να κοστίσει χιλιάδες ακόμη ανθρώπινες ζωές.

Κατάσχεση και βούλιαγμα

Στη νέα συμφωνία για την επιτήρηση και την προστασία των ευρωπαϊκών θαλάσσιων συνόρων προβλέπεται επίσης η κατάσχεση και καταστροφή των σκαφών των διακινητών