«Ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στην Ουκρανία». Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο ανακοίνωσε τη νέα δραματική τροπή που έχει πάρει η κατάσταση στη χώρα του, καλώντας ταυτόχρονα τους πολίτες να μην πανικοβάλλονται για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. «Η αποσταθεροποίηση και ο πανικός είναι το ίδιο ισχυρό όπλο για τον εχθρό όσο και τα τανκς» συμπλήρωσε.

Το ΝΑΤΟ έκανε λόγο για παρουσία περισσότερων από 1.000 ρώσων στρατιωτών που φέρουν υπερσύγχρονο εξοπλισμό και μάχονται μαζί με τους αυτονομιστές στα ανατολικά εδάφη της χώρας, ενώ η Ανγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής η ΕΕ θα εξετάσει την πιθανή επιβολή επιπλέον κυρώσεων στο Κρεμλίνο. Η Μόσχα πάντως από την πλευρά της διαψεύδει ότι ο τακτικός στρατός της χώρας δρα μέσα στο έδαφος της Ουκρανίας.

Νωρίτερα αξιωματούχοι της Ουκρανίας είχαν αναφέρει ότι δύο φάλαγγες με τανκς και άλλα στρατιωτικά οχήματα μπήκαν χθες από τη Ρωσία στο έδαφος της Νοτιοανατολικής Ουκρανίας. Οι φάλαγγες φέρεται ότι εισήλθαν αφού πρώτα εκτοξεύτηκαν πύραυλοι Γκραντ σε συνοριακό φυλάκιο της Ουκρανίας με τη Ρωσία αναγκάζοντας τους συνοριοφύλακες να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους.

«ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ». Ο πρωθυπουργός της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters έκανε λόγο για περισσότερους από 3.000 ρώσους «εθελοντές» που πολεμούν στο πλευρό των αυτονομιστών.

Ο ταξίαρχος του ΝΑΤΟ Νίκο Τακ εκτίμησε ότι έχουν εισέλθει στην Ουκρανία περισσότεροι από 1.000 ρώσοι στρατιώτες. Στόχος της Ρωσίας, σύμφωνα με τη Συμμαχία, ήταν να αποτρέψει μια ήττα των ρωσόφωνων αυτονομιστών στις μάχες με τις δυνάμεις του Κιέβου και να παγιωθεί η κατάσταση που ισχύει σήμερα ώστε να αποσταθεροποιηθεί η Ουκρανία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το ΝΑΤΟ αρχικά είχε κάνει λόγο για «επιδρομή» αποφεύγοντας να μιλήσει για εισβολή μέχρι να εκτιμήσει καλύτερα την κατάσταση που διαμορφώνεται. Η Συμμαχία έδωσε ακόμη στη δημοσιότητα δορυφορικές φωτογραφίες που φέρεται ότι δείχνουν μονάδες ρωσικού πυροβολικού να δρουν μέσα στην Ουκρανία.

ΝΕΟ ΜΕΤΩΠΟ. Μετά τις νέες εξελίξεις, η στρατηγικής σημασίας πόλη Νοβοαζόφσκ, πολύ κοντά στη Μαριούπολη, όπου βρίσκεται και μεγάλη ελληνική κοινότητα, φαίνεται ότι πλέον έχει περάσει στον έλεγχο των αυτονομιστών και της Ρωσίας, που τους υποστηρίζει ανοίγοντας ουσιαστικά ένα ακόμη μεγάλο μέτωπο στην Ανατολική Ουκρανία. Εκτός από το Νοβοαζόφσκ και αρκετά χωριά που βρίσκονται στα σύνορα με τη Ρωσία ελέγχονται επίσης από τους αυτονομιστές.

Το Νοβοαζόφσκ ελέγχει τον δρόμο που συνδέει τη Ρωσία με τη Χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία έχει ήδη προσαρτήσει η Μόσχα και πλέον δημιουργούνται φόβοι ότι οι αυτονομιστές θέλουν να καταλάβουν μια περιοχή που θα συνδέει από στεριά τη Ρωσία με την Κριμαία. Εάν μια τέτοια προσπάθεια επιτύχει, η Ρωσία θα αποκτήσει τον έλεγχο ολόκληρης της Αζοφικής Θάλασσας καθώς και του ενεργειακού πλούτου που πιστεύεται ότι βρίσκεται εκεί. Με την προσάρτηση της Κριμαίας η Ουκρανία έχει χάσει ήδη τη μισή περίπου ακτογραμμή της, αρκετά σημαντικά λιμάνια αλλά και δικαιώματα εξόρυξης από τη Μαύρη Θάλασσα.

Τα μάτια όλων είναι στραμμένα τώρα στη Μαριούπολη με τους 500.000 κατοίκους, 30 χιλιόμετρα δυτικά του Νοβοαζόφσκ. Εκεί έχει ήδη φτάσει μια ταξιαρχία των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας που έχει αρχίσει ήδη τα οχυρωματικά έργα σκάβοντας ορύγματα στα όρια της πόλης. Ενισχύσεις δέχεται ακόμη και η εθνοφρουρά στη Μαριούπολη, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της στο Associated Press.

ΤΑΝΚΣ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ. Σύμφωνα με το ίδιο ειδησεογραφικό πρακτορείο, στα σύνορα έχουν θεαθεί αυτονομιστές με στρατιωτικό εξοπλισμό που δεν φέρει εθνόσημα. Στον εξοπλισμό περιλαμβάνονται τανκς, εκτοξευτές πυραύλων Γκραντ και θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανάμεσα στους αυτονομιστές φέρεται να είναι και αρκετοί Ρώσοι. Η Ουκρανία θα επαναφέρει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία από το φθινόπωρο αν και το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας γνωστοποίησε ότι οι κληρωτοί δεν θα υπηρετούν στα ανατολικά όπου μαίνονται οι συγκρούσεις όπως μετέδιδε το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφαξ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μπουν δήλωνε ανήσυχος από τις αναφορές ότι οι μάχες στην Ουκρανία έχουν επεκταθεί ακόμη πιο ανατολικά και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω επικίνδυνη κλιμάκωση της κατάστασης.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της Ρωσίας στρατηγός Ιγκορ Κονασένκοφ έκανε λόγο για «ψευδείς φήμες» συμπληρώνοντας ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να απογοητεύσουμε τους υπερπόντιους επινοητές τους και τους ελάχιστους απολογητές τους στη Ρωσία». Οι πληροφορίες, είπε, ότι τακτικός στρατός της Ρωσίας δρα σε ουκρανικό έδαφος «δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Νέες κυρώσεις προαναγγέλλει η Μέρκελ

«Ξεκαθαρίσαμε τον περασμένο Μάρτιο ότι εάν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση (στην Ουκρανία) θα εξετάσουμε την επιβολή επιπλέον κυρώσεων (στη Ρωσία). Το θέμα θα βρεθεί στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής και πρέπει να δούμε πώς θα αντιδράσουμε» είπε η Ανγκελα Μέρκελ